У сусрет Светском дану борбе против шећерне болести

У сусрет Светском дану борбе против шећерне болести

Светски дан дијабетеса обележава се 14. новембра, а скреће пажњу јавности на питања од највећег значаја за шећерну болест. Шећерна болест је болест од великог социо-медицинског значаја, јер број оболелих расте из године у годину. Болест се јавља у све ранијој животној доби, носи са собом бројне компликације, a у одмаклом стадијуму удружена је са ограниченом способношћу оболелих како на професионалном плану, тако и у обављању свакодневних животних активности.

Дом здравља Шабац ће, поводом Светског дана борбе против шећерне болести, организовати акције, које имају за циљ да открију здраве особе које имају повећан ризик за оболевање од шећерне болести, у шабачкој Градској управи и Основној школи „Краљ Александар Карађорђевић“ у Прњавору.

Акција се огледа у попуњавању анкетног упитника и одређених антропометријских мерења, те израчунавања потребних показатеља. Свима који се одазову нашем позиву биће измерена телесна висина и телесна маса, обим струка и израчунат индекс телесне масе, а ти подаци ће бити унети у анкетни упитник. На основу свих унетих података биће одређен број бодова за сваку анкетирану особу. Тај број бодова ће бити показатељ на основу кога се процењује ризик за оболевање од шећерне болести. Особе које буду у повећаном ризику за оболевање, добиће савет да се за даље испитивање јаве свом изабраном лекару.

Сматрамо да је промоција здравља најважнија, а ово је једна у низу акција које организујемо, а које то, уз подсећање на важност превенције, имају за циљ.