У сусрет Светском дану бубрега – запослени у Дому здравља Шабац 8. марта потписиваће донорске картице

У сусрет Светском дану бубрега – запослени у Дому здравља Шабац 8. марта потписиваће донорске картице

Светски дан бубрега се ове године обележава под слоганом „Донирај бубрег – продужи живот“, а у склопу активности из Националног програма трансплантације органа и кампање подршке донаторству. Са жељом да се на прави начин укључе у ову кампању, запослени у Дому здравља Шабац потписиваће донорске картице управо на Светски дан бубрега, 8. марта, од 12 часова.

– Мислим да је ово најбољи начин да промовишемо кампању која има изузетно хуману мисију. Потписивањем донорске картице потенцијално ћемо бити у прилици да спасимо и продужимо неколико живота, што је циљ свих наших активности – каже прим.др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац.

Око 700.000 људи у Србији има неко оштећење бубрега, док на трансплантацију чека око 1.000 пацијената. Циљ обележавања Светског дана бубрега, који организују Министарство здравља Републике Србије – Управа за биомедицину и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“,  је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.