Учешће у два пилот пројекта и велики број акција обележили 2018. годину

Учешће у два пилот пројекта и велики број акција обележили 2018. годину

И у 2018. години Дом здравља „Др Драга Љочић“ наставио је да унапређује квалитет своје услуге, у жељи да својим корисницима пружи безбедну и адекватну здравствену заштиту. Ову годину обележиле су бројне превентивне акције, учешће у различитим пројектима, као и редовна акредитацијска посета. Сви послови урађени су на најбољи начин захваљујући великом ангажовању свих запослених, истиче др Јасмина Станковић, директорка наше установе. 

О томе како је радио наш Дом здравља у 2018. најбоље сведочи извештај Агенције за акредитацију здравствених установе, после треће редовне посете која је била почетком октобра. Похваљени смо за добру организацију рада, квалитетно пружање услуга, улагање у едукацију запослених као и у занављање опреме. Све ово довољно говори о високопрофесионалном и одговорном односу који у установи имамо, уз сталне напоре да квалитет услуге коју пружамо даље унапређујемо – каже др Јасмина Станковић, директорка нашег Дома здравља.

Дом здравља учествује у два пројекта – о каквим пројектима је реч и како тече реализација?

– По предлогу Министарства здравља заједно са још 14 домова здравља ми смо ангажовани у пилот пројекту „Други пројекат развоја здравства Србије који подразумева нов начин финансирања примарне здравствене заштите. Идеја овог пројекта је да тимови лекари и сестре, биду плаћени на основу резултата рада, гледаће се број опредељених пацијената, број дневних посета као и број превентивних прегледа. Такође смо, по одлуци Министарства здравља ангажовани у пројекту формирања KЕД-аKњиге евиденције оболелих од дијабетеса. Тиме ће се доћи до податка о броју оболелих од шећерне болести која добија епидемијски карактер као и боље праћење оболелих. Избор наше установе за учешће у овим пројектима, верујем, на прави начин говори о репутацији коју наша установа ужива, а у коју свакодневно улажемо велики ентузизајам, знање и рад.

Оснивач Дома здравља је Град – каква је сарадња и да ли Дом здравља има адекватну подршку за свој рад?

– Наш Дом здравља има одличну сарадњу са оснивачем тј. градом.

Захваљујући подршци оснивача запослили смо лекаре и медицинске сестре без чијег ангажовања не би могла функционисати Служба хитне медицинске помоћи.Тиме су њихове услуге постале брже и ефикасније. Такође смо захваљујући локалној самоуправи набавили УЗ апарат за Службу за здравствену заштиту деце, чиме ћемо постићи бржу и бољу дијагностику у лечењу најмлађих суграђана.

Како је организован рад установе, да ли је услуга једнако доступна свим нашим суграђанима?

– Ми смо установа која своје услуге пружа у 4 градске и 22 сеоске амбуланте. Тренутно нам не ради седам сеоских амбуланти због одласка 20 лекара на специјализацију. Акције бесплатних превентивних прегледа за све суграђане па и оне без здравственог осигурања смо најпре организовали у тим амбулантама: Kриваја, Грушић, Бела Река. Тиме настојимо да створимо могућност за редовну контролу здравља свим нашим суграђанима, наши тимови одлазе до њих, што нашу услугу чини доступном свима.

Организовали сте и ове године бројне акције превентивних прегледа – какви су показатељи и шта је циљ ових акција?

– Упоредо са акцијама Министарства здравља и наша установа је имала своје акције како у установи тако и ван: у сеоским амбулантама, месним канцеларијама, фирмама, школама. Недавно смо у фирми Yазаки имали предавање о раку дојке и заказивање мамографских прегледа женама запосленим у тој фирми. У фирми Еликсир – минерална ђубрива смо поводом Светског дана оболелих од дијабетеса мерили шећер у крви и крвни притисак. Циљ ових прегледа је превенција и рано откривање хроничних незаразних болести, као што су KВБ, малигне болести и дијабетес.

Како теку сктининзи и какви су њихови резултати?

– Наш Дом здравља је у Националном програму за организовани скрининг на карцином дојке од 2014. То нас обавезује да позивамо наше суграђанке од 50-69 г. сваке две године на мамографски преглед. У овој години смо урадили 2531, а у 2017. око 2200 прегледа. Од 2015. смо у Националном програму за организовани скрининг за карцином дебелог црева. То значи да треба да позивамо све наше суграђане од 50-74 г. сваке гве године да ураде ФОБ тест-тест на окултно крварење.У 2018. смо урадили око 5.800, а у 2017. нешто више од 5200 прегледа.

Какви су планови за следећу годину?

– У 2019.години ћемо наставити са организовањем бесплатних превентивних прегледа и обележавањем важних датума по календару јавног здравља. Повећаћемо број превентивних прегледа, скрининга, обухват вакцинацијом. Уводићемо нове процедуре и ревидирати постојеће за четврту акредитацијску редовну посету.

Набавићемо два санитетска возила захваљујући финансијској подршци града. На овај начин наставићемо континуирано унапређење квалитета услуге коју пружамо нашим суграђанима, што је најважнији циљ нашег рада.