Унапређење услова рада и квалитета услуге на гинекологији – лекари на обуци за цитоскринере

Унапређење услова рада и квалитета услуге на гинекологији – лекари на обуци за цитоскринере

Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Шабац је недавно добила нови електронски микроскоп марке Leica, као донацију Европске уније.

– Микроскоп је намењен за испитивање узорака људског порекла, а у нашој Служби ће се користити за тумачење резултата узоркованих у склопу превентивних и куративних прегледа PAPA NIKOLAU тест. Осим овог, Служба за здравствену заштиту жена има још један микроскоп који је набављен пре пет година – каже др Вера Мандић, начелница Службе.

У овој Служби ради осам лекара специјалиста гинекологије и акушерства, две медицинске сестре са вишом медицинском шлолом, пет акушерских сетара-бабица и четири сестре општег смера.

– Обим посла је у последње време значајно повећан, посебно од када је почео скрининг за рано откривање карцинома дојке. У плану је да почне и скрининг за рано откривање карцинома грлића материце. За сваки скрининг – обухват великог броја становништва без тегоба, а који се нису јављали на прегледе више година – мора бити укључено више институција почев од Министарства здравља, Института за јавно здравље, Завода за јавно здравље, Дома здравља и Службе за заштиту жена – истиче др Мандић.

Скрининг карцинома дојке се обавља од марта ове године, а одзив пацијенткиња би могао бити и бољи. Ако се има у виду најава почетка скрининга за рано откривање карцинома грлића материце, Дом здравља Шабац настоји да, усавршавањем наших стручњака, створи предуслове за обављање овог важног посла.

– Да би наша служба могла да одговори изазову какав је СКРИНИНГ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ два лекара из наше службе, др Бранко Мишић и др Жељко Тимотић, упућени су на едукацију за цитоскринере на ГАК „Народни фронт“ Београд. Они ће код проф. др Живка Перишића бити на едукацији која траје шест месеци. То ће утицати на квалитет прегледа

и адекватно спровођење предвиђеног скрининга. У садашњим условима сви лекари у склопу обављених прегледа обављају и превентивне прегледе такозвани опортуни скрининг при чему се за гледање препарата сада користе услуге патолога из Опште болнице. Када наши лекари заврше едукацију, те прегледе ће они обављати, а патолог ће бити супервизор. Тиме ће и Дом здравља и Служба добити на квалитету пружених услуга и задовољиће се критеријуи за пружање истих – каже др Вера Мандић, начелница Службе за здравствену заштиту жена у нашем Дому здравља.