Упутство за примену треће (бустер) дозе вакцина против COVID-19

Упутство за примену треће (бустер) дозе вакцина против COVID-19

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ извршио је допуну Стручно-методолошког упутства за спровођење ванредне препоручене имунизације и доставио је преко мреже института и завода за јавно здравље свим здравственим установама које спроводе имунизацију. Информације о начину апликације вакцина, уз поштовање свих принципа безбедне имунизационе праксе, дате су у оквиру овог Упутства за здравствене раднике за примену вакцина.

Трећа (бустер) доза вакцине против COVID-19 се примењује код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле, а првенствено за оне које припадају следећим категоријама:

1. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима;

2. Особе старије од 70 година;

3. Особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите;

4. Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите;

5. Путници у међународном саобраћају, уз напомену да се примена вакцине односи на особе вакцинисане у Републици Србији.

Поред наведених категорија, све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против COVID-19, при чему се оставља могућност да особа која се вакцинише  изабере врсту вакцине која ће бити примењена као трећа (бустер) доза. Уколико се Гам-КОВИД-Вак (Спутник В) примењује као трећа (бустер) доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

Трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести COVID-19 у Србији почеће да се даје од уторка, 17. августа 2021. године. Грађани не треба да се пријављују самоиницијативно за трећу дозу, пре него што добију обавештење од стране еУправе. Обавештавање грађана о вакцинацији трећом дозом ће се обавити СМС и мејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације.

Подсећамо да су у Србији на располагању четири врсте вакцина којих има довољно на вакциналним пунктовима у земљи – Sinopharm, Sputnik V, Pfizer-Biontech и AstraZeneka.

Грађане који се до сада нису вакцинисали против COVID-19 позивамо да то учине. Вакцинација је безбедна, ефективна и једина специфична  мера превенције и сузбијања COVID-19  која даје двоструку заштиту, и то  кроз индивидуалну заштиту највећег  броја вакцинисаних, као и кроз  постизање колективног имунитета.

Извор: batut.org.rs