Уводна конференција Пројекта “Support life – Подржи живот”

Уводна конференција Пројекта “Support life – Подржи живот”

Дом здравља „Др Драга Љочић“ организовао је данас Уводну конференцију Пројекта “Support Life – Подржи живот“ у шабачком Центру за стручно усавршавање.

Уводна конференција Пројекта „Support life-
Подржи живот“ у шабачком Центру за стручно усавршавање

Овај пројекат реализује се кроз програм Интеррег – ИПА прекограничне сарадње Хрватска- Србија, финансира се из фондова Европске уније, а наши партнери на пројекту су  Каритас Шабац, Дом за старије и немоћне Илок и Удруга за особе са инвалидитетом „Бубамара“ из Винковаца, која је водећи партнер на пројекту.

Представници партнера: Томислав Велић, Михаела Ранчки, Мирољуб Николић и др Јасмина Станковић

Циљ пројекта је пружање здравствених и социјалних услуга за старе, беспомоћне, хроничне пацијенте и особе са инвалидитетом у руралним и неразвијеним деловима Вуковарско-Сремске жупаније и Мачванског округа.

– У Сремској Митровици смо током претходног пројекта направили одличан посао. Сигуран сам да ће тако бити и у Шапцу И боље, јер су нас партнери одушевили, њихова озбиљност и спремност да уђу у овај пројекат. Наши састанци и договорене процедуре и све што смо имали око овог пројекта су више него довољан доказ да ће се у Шапцу овај пројекат реализовати на најбољи могући начин, И за нас као лид партнера који има одговорност за спровођење целог пројекта – рекао је Томислав Велић, председник Удруге за особе са инвалидитетом “Бубамара” из Винковаца, која је водећи партнер на пројекту.

Томислав Велић, председник Удруге за особе са инвалидитетом „Бубамара“ из Винковаца

Пројекат “Support life” веома је важан и за житеље Илока.
– Овај пројекат је великог значаја за нашу институцију, најпре због те велике инвестиције, где ће се радити реконструкција дела дома у ком ће бити смештени пацијенти у терминалној фази болести. То нам је јако важно, као И рад мобилних палијативних тимова, зато што смо у претходном периоду уочили да је велика потреба за особе које још нису у институцијама збринуте за овим видом помоћи – рекла је Михаела Ранчки, из Дома за старије и немоћне Илок.

Михаела Ранчки, Дом за старије и немоћне Илок

Дугогодишње искуство на пољу пружања услуга у области социјалне и здравствене заштите, које има Царитас, захваљујући овом пројекту биће унапређено.
– Поносан сам што још један пројекат који финансира Европска унија, доносимо у Шабац, у Мачвански округ и настављамо са промоцијом интегрисаних социјално-здравствених услуга, које помажу и подижу квалитет живота из друштвено угрожених група. Највећа добит је што ћемо отворити једно важно питање и тему, а то је палијативна нега, с друге стране анализираћемо шта се у нашем друштву ради и колико имамо услуга у овој области. У исто време пружаћемо услуге људима којима су оне потребне, што је важно, ми у домену за који смо лиценцирани, а Дом здравља у домену који је њихово поље рада. Добићемо потребну опрему, обучићемо људе и покушаћемо да промовишемо овај модел пружања подршке који је применљив у развијеном свету– каже Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.

Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца

Support life један је од 111 пријављених пројеката, који је добио подршку за реализацију кроз Интеррег програм, који се финансира из фондова Европске уније.
– Овај податак довољно говори о значају пројекта и потребе коју смо препознали, посебно у руралним и мање развијеним подручјима. На овај начин ми ћемо бити још доступнији за пружање услуге старим, болесним лицима, особама са инвалидитетом, хроничним болесницима у терминалним фазама болести, Кроз овај пројекат наша установа добија опрему, два моторна возила за теренски рад и одлазак до најудаљенијих места, лаптоп рачунаре, а ангажоваћемо и два лекара и три медицинске сестре који ће обављати овај посао – истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.

Др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ представила је нашу установу

Укупна вредност пројекта је преко 990 хиљада евра, од чега је за нашу установу опредељено око 209 хиљада евра.

Представници партнера на пројекту

Пројекат има за циљ побољшање доступности и квалитета здравствених и социјалних услуга у руралним подручјима за особе са инвалидитетом, старе, беспомоћне и хроничне пацијенте (наставак мобилних тимова у Хрватској, оснивање мобилних тимова у Србији, палијативном одељењу у Дому Илок).

Осим тога, пројекат има за циљ побољшање основних  вештина здравствених / социјалних радника кроз континуирано стручно усавршавање, сарадњу постојећих партнера и успостављање  нових партнерских веза како би се побољшао механизам пружања услуга путем размере знања и искуства, побољшањем  међусекторске сарадње у циљу побољшање квалитета услуга.