Уз доста труда до квалитета, упркос великом обиму посла

Уз доста труда до квалитета, упркос великом обиму посла

Служба за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља Шабац покрива комплетан терен града, са пет градских и 20 приградских и сеоских амбуланти. Наш основни циљ у остварењу мисије Дома здравља је да свим својим корисницима пружимо адекватну, правовремену и безбедну здравствену заштиту.

– Широка мрежа амбулантни пружа комфор нашим корисницима и до пре неколико година функционисала је без тешкоћа. Последњих неколико година, откако је Министарство здравља увело неадекватне стандарде при запошљавању, дошло је до организационих проблема у служби. Наиме, по одласку у пензију наших радника, ми више не можемо да запослимо уговорене раднике на њихова места и гарантујемо им редовну исплату плата. Рестрикција у запошљавању довела је до веће оптерећености лекара и наравно незадовољства пацијената, с обзиром да већина лекара у току радног дана прегледа од 35 до 50 пацијената, трпи велики притисак од пацијената, а истовремено и од Фонда, који је у овој ситуацији неко ко нас у сваком моменту може контролисати и изрицати казне, које су искључиво новчане и представљају додатни намет на ниске зараде лекара, сестара и немедицинског кадра. Подсећам да је плата лекара опште медицине, који врло често покрива и три сеоске амбуланте истовремено, нешто већа од 50.000 динара, што не треба ни коментарисати. Уз поприличан напор, а уз огромну количину претрпљеног, свакодневног, стреса, запослени, по мом мишљењу и преко својих могућности испуњавају своје обавезе, са минимумом притужби на овакве отежавајуће околности – истиче др Сандра Ћосић, начелница Службе за здравствену заштиту одраслог становништва.

Колико је запослених и какви су потенцијали?

– Ми смо млада служба, место где сви почињу свој радни век, тако да број запослених не представља релевантан податак, пошто већина неколико пута у првих десет година рада, по лепој прилици, одлази на дужа боловања или на спецјализацију. Тренутно Служба има 165 запослених, 10 колегиница је на трудничком или породиљском и исто толико колега који су пред пензијом, што подразумева чешћа боловања. Редован рад обавља се шест дана, а недељом је дежурни пункт у централној градској станици. Уз редован рад лекари Службе укључени су и у превентивне акције, наступе на телевизији и углавном заинтересовани, без обзира на све, за унапређење рада и квалитета услуга, јер је пословна политика наше установе већ дуже, захваљујући менаџменту, таква, па смо ипак сви заинтересоваи за усавршавање и учествовање у пилот пројектима, по чему смо већ познати у целој Србији – додаје др Ћосић.

Може ли се и у којим сегментима унапредити рад Службе?

– Закључила бих да, уз огромну наду да ће Министарство препознати наш проблем и сагледати нас као јединку, а не део општег система, стрпљиво чекамо тај моменат, оптимистични смо и трудимо се да корисницима наших услуга пружимо увек мало више од неопходног, врло често ходајући по танкој ивици, између Министарства, Фонда, пацијената и наших обавеза у примарној здравственој заштити, пошто прича сваког пацијента почиње и завршава се код изабраног лекара. Без обзира на мањак кадра, преглед код изабраног лекара се чека у просеку три дана, сви хитни бивају одмах збринути, а у овој тешкој години смо реновирали амбуланту у Белој Реци и саградили амбуланту на Летњиковцу, са планом да ускоро почне са радом. Испратили смо све понуђене пројекте и стекли завидан углед у свету коме припадамо. Ако наиђемо на разумевање одговарајућих структура, план је да унапредимо ниво услуга на сеоском терену, руководећи се правилима наше професије и да свима пружимо приближно исти квалитет услуга. До тада, трудимо се да функционишемо, по мојој процени далеко преко својих могућности, па бих искористила прилику да замолим пацијенте за разумевање. Настојимо да свој апел за разумевање о потребама пацијената и примарне здравствене заштите упутимо и ка Министарству, а могућности и унапређење рада наше Службе зависе од њиховог разумевања и спремности да препознају истинске потребе корисника и запослених у примарној здравственој заштити– нагласила је др Сандра Ћосић, начелница Службе за здравствену заштиту одраслог становништва.