Узбуђење пред полазак у школу природно. За добре резултате потребно ускладити могућности детета и очекивања родитеља, рекла др Ивана Пантелић, дечји психијатар

Узбуђење пред полазак у школу природно. За добре резултате потребно ускладити могућности детета и очекивања родитеља, рекла др Ивана Пантелић, дечји психијатар

Породица и школа заједно треба да се баве васпитањем деце, а родитељи увек морају имати времена и енергије за разговор са својим дететом, рекла је др Ивана Пантелић, дечји психијатар из Службе за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља Шабац гостујући у емисији „Шабачка хроника“, РТВ Шабац.

У разговору на тему почетка школске године, изазова и проблема са којима се суочавају деца и њихови родитељи, др Ивана Пантелић скренула је пажњу на потребу за добром сарадњом учитеља, који нису само наставници, него и васпитачи, и родитеља, како би процес социјализације деце и њиховог образовања био што успешнији.

– Природно је да деца и родитељи осећају узбуђење пред полазак у школу, јер је реч о веома великим променама
у животу детета. Уместо предшколског, у ком се много тога своди на добровољну базу, у школи већ постоји много ствари које се „морају“. Деца, пре свега, треба да задрже и усмере своју пажњу на школском часу, што у том узрасту није лако. Ипак, све новине брже и лакше се усвајају уколико у овом послу заједно раде школа и породица, учитељи и родитељи, који треба за своју децу увек да имају реч похвале, јер похвала делује изузетно стимулативно на дете – рекла је др Пантелић.

Понекад се догађа да превелика, и са могућностима неусклађена, очекивања родитеља изазову проблем код детета и отежају му савладавање градива – зато је важно са својим дететом изградити однос међусобног поверења и уважавања.