Вакцинација у контролисаним условима

Вакцинација у контролисаним условима

Лекари широм света, односно стручна јавност, неподељени су по питању вакцинације против Ковида 19. Вакцина се препоручује свима, посебно хроничним болесницима, али и онима који већ прележали ову подмуклу болест. Ипак, постоји значајан број људи који би желели да приме вакцину, а с обзиром на то да су некада имали тешке реакције на вакцине против сезонског грипа или су имали анафилактички шок, сада зазиру од вакцине против вируса САРС–ЦоВ –2. Наша суграђанка Марија Вилотић, једна је од њих. Прочитајте њено искуство које је објавила на свом Фејсбук профилу, а ми га објављујемо на нашем сајту како бисмо вам на основу њеног искуства помогли у доношењу одлуке.

Судећи по порукама које сам добила, много је људи који су, због алергија или претходних јаких реакција на вакцине, неодлучни по питању вакцинације против Ковид 19 вируса. Зато осећам потребу да вам пренесем своје искуство. Пре 13 година примила сам вакцину против сезонског грипа. 48 сати након те вакцине имала сам јаку имунолошку реакцију праћену несносном главобољом и боловима у мишићима, поремећајем центра за равнотежу и болом у ушима. Након 24х то је прошло. Две године касније ујео ме је стршљен и имала сам тежак анафилактички шок, који је успешно саниран у коронарној јединици. Ове године, одмах по пристизању вакцина пријавила сам се за вакцинацију. На вакциналном пункту су ми, као и сваком, поставили питања о претходним алергијским реакцијама и саветовали да се ипак консултујем са нашим епидемиолозима. Од њих сам добила препоруку да ипак консултујем имунолога. То сам, наравно, урадила и добила препоруку да у контролисаним условима примим вакцину. У договору са лекарима Тима за вакцинацију, моја вакцина је испоручена Служби хитне медицинске помоћи. Пре вакцинације, превентивно ми је пласирана браунила, да би, у случају било какве потребе, могли венски да ми дају потребну терапију. Тамо сам провела сат времена уз надзор и сутрадан дошла да ми скину браунилу. Све је прошло у најбољем реду. Да сам имала било какву реакцију, терапијом би била решена у најкраћем року. Питање колико би исти ти дивни људи могли да реше мој проблем било каквом терапијом, ако бих сутра завршила у јединици интензивне неге са обостраном упалом плућа, на респиратору. Зато, молим вас, ако сте у недоумици, консултујте се са лекарима, имунолози нису недодирљиви. Све што вакцинација може изазвати није ни близу ономе што Ковид 19 изазива и успешно се медицински решава. Не дозволите да се сутра ви или неко ваш бори за удах!

Због вакцинације у контролисаним условима која је протекла у најбољем реду, наша суграђанка захвалила се др Јасмини Станковић, директорки Дома здравља „Др Драга Љочић“, др Радивоју Петровићу, др Пери Тадићу, вишој медицинској сестри и техничару Славици Младеновић и Живославу Николићу.