Велика заинтересованост ученица Економско-трговинске школе за предавање Превенција рака грлића материце

Велика заинтересованост ученица Економско-трговинске школе за предавање Превенција рака грлића материце

Поводом Европске недеље превенције карцинома грлића материце, наш Дом здравља Шабац је данас организовао трибину у Економско трговинској школи, којој је присуствовало 150 девојака од 1. до 4. разреда. Предавање на тему Превенција рака грлића материце одржао је др Драган Дикосављевић, медицинска сестра Ана Радовановић говорила је о интимној хигијени, а предавању су присустовале и др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља, Тања Вујановић, виша медицинска сестра и Јелена Петровић из Завода за јавно здравље Шабац.

Са циљем да девојкама пружимо све важне информације и едукујемо их о значају превентивних прегледа омогућили смо попуну анкета на почетку и по завршетку предавања, као и евалуациони лист о самом предавању. Врло смо задовољни, јер су биле веома пажљиве, а предавање је било и прилика да др Дикосављевић одговори на питања која су оне у току недеље доставиле у писаној форми психологу школе Јелени Гајић, која се показала као изузетан сарадник. Чињеница да је било и усмених питања наводи на закључак да су девојке за то имале довољно заинтересованости и смелости, односно да се померају границе тзв. „табу тема“.

Искорак ка младима и проширење њихових знања и информисаности сматрамо једном од својих најважнијих улога у области промоције здравља и подизања свести о значају превенције.