Велики број заинтересованих за Караван здравља и у Рибарима

Велики број заинтересованих за Караван здравља и у Рибарима

Караван здравља данас је посетио Рибаре, а прилику за лекарски преглед искористили су житељи овог и околних мачванских села Петловаче и Петковице. Екипа Дома здравља Шабац током акције прегледала је више од 60 особа. Повишене вредности крвног притиска откривене су код 19, а три пацијента захтевала су терапију. Прегледом је установљена и повишена вредност шећера у крви код 27 особа, а гинеколози су открили патолошке промене код три жене, које су упућене на даљу дијагностику и лечење. Ови подаци у пуној мери говоре о оправданости наше акције, али и испуњености мисије, коју спроводимо кроз „Караван здравља“ – превенција болести и промоцију здравља.

CEKAONICA

– Ако смо само код једне особе отркили обољење или здравствене промене за које није знала, наша акција је успела. А, подаци кажу да је број оних код којих постоје здравствене промене за које и не знају, нажалост, много већи. Управо зато настојимо, да кроз ову и сличне акције, скренемо пажњу јавности на превенцију и укажемо на њен значај, развијајући на тај начин свест код наших суграђана о потреби да континуирано брину о свом здрављу – каже прим. др Мирослав Поповић, директор Дома здравља Шабац.

PRITISAK

У претходних десет акција нашег Каравана здравља обављено је више од 400 прегледа лекара опште медицине, гинеколози су прегледали 180 жена, а код три су откривена преканцерозна стања. Очни преглед је у последња два месеца, колико сарађујемо са офталмологом, урадило 120 житеља наших села.

SECER U KRVI

Наставак Каравана здравља је на јесен, у Поцерини и Посавотамнави, а у међувремену наше екипе биће на свим јавним манифестацијама, између осталог и на предстојећем Пливачком маратону Јарак-Шабац, у оквиру акције која је такође намењена нашим суграђанима, а коју смо прошле недеље почели на хиподрому – Базар здравља. Штанд Дома здравља Шабац биће постављен на Старом граду од 11 до 13 часова.