Велики обим посла за Службу хитне помоћи и у 2015. години

Велики обим посла за Службу хитне помоћи и у 2015. години

Служба хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља завршила је  2014. годину са 30.553 прегледа у амбуланти, 5.305 теренских интервенција и 920 прегледа особа повређених у саобраћајним удесима и тучама. Запослени у овој служби имали су пуне руке посла, а тако су почели и први дани 2015. године.

– За првих шест дана јануара кроз нашу амбуланту је прошло 430 пацијената, 150 пута смо интервенисали на терену..У односу на исти период претходне године обим посла је повећан. Последњи дани 2014. године су донели нагли пад температуре и повећан број особа које су се јављале због кардиоваскуларних и неуролошких сметњи. Јако ниске температуре су код неких пацијента биле провоцирајући фактор за развој инфаркта миокарда или цереброваскулрног инсулта – каже др Вера Терзић, начелница Службе хитне медицинске помоћи.

IMG_0063

У амбуланти ове службе, нарочито у вечерњим сатима, и до 90 % прегледаних пацијената је затражило помоћ због скокова артеријског крвног притиска.

– Поред хладноће томе је, наравно, допринела и конзумација тешке, масне и слане хране у овом периоду слава и прослава када је и физичка активност ограничена. Неумереност уносу тешке хране доводила нам је и пацијенте са стомачним тегобама (желудачним или жучним). Морам напоменути да смо и ми имали отежане услове за рад у овом периоду. Кретање залеђеним улицама продужавало је време стизања до пацијената, негде је долазак продужаван пешачењем, а на поједина места се изузетно тешко долазило. Новогодишња ноћ је протекла нешто мирније него претходних година, мада је, наравно било и пијанства и туча што иначе обележава ову ноћ, али осетно мање у односу на претходне – истиче др Терзић.