Вештине успешне комуникације здравствених радника са пацијентима

Вештине успешне комуникације здравствених радника са пацијентима

Данас је одржано предавање „Вештине успешне комуникације здравствених радника са пацијентима“ које је одржала др Тамара Кликовац са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Одељења за психологију.

Докторка Кликовац је иначе клинички психолог и систематски породични психотерапеут и доктор психолошких наука. Такође, она је и сарадник Центра за палијативно збрињавање и палијативну медицину BELhospice. На Филозофоском факултету ради као професор од 2008. године, а пре тога је 16 година на Институту за онкологију и радиологију Србије радила и са педијатријским пацијентима, али и са старијим онколошким пацијентима.

 

– Колико је битно оно што говоримо, толико је значајно и какав став тела имамо, мимику лица, како се понашамо, како почињемо и завршавамо разговор са пацијентом, колико он изађе охрабрен, подстакнут и мотивисан са свим релевантним информацијама. Некада ситуације нису лаке. Шта више, посао здравствених радника је изузетно захтеван када су у питању тешке и сложене дијагнозе које морају да саопште, али све може да се искомуницира на начин да пацијенту у психолошком смислу буде лакше, да може брже да се организује и потражи адекватну помоћ, нагласила је др Кликовац.

 

Комуникација је од великог значаја за здравствене раднике који су прва и најважнија карика у контакту са пацијетима.
– Изузетно смо почаствовани посетом професорке Тамаре Кликовац, која је изванредан стручњак из области психологије. Ово предавање је од велике користи за наше запослене. Управо је наша идеја да запосленима омогућимо безбедне услове за рад и да на најлакши начин превазилазе тренутне потешкоће. Надам се да ће им ова едукација помоћи да обављају свој посао и сачувају здравље, истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља Шабац.