VII европска недеља превенције рака грлића материце 21- 27. јануар 2013.

VII европска недеља превенције рака грлића материце 21- 27. јануар 2013.

Зашто је важно бити део VII европске недеље превенције рака грлића материце?

 Зато што је у Србији рак грлића материце, по учесталости обољевања и умирања четврти малигни тумор међу женама.

Зато што се у Србији евидентира једна од највиших стопа оболевања од рака грлића материце у Европи.

Зато што је регистрована стопа морталитета од ове локализације рака код жена у нашој земљи, скоро двоструко виша од истих стопа морталитета код жена у Европи

Зато што се већина ових смртних исхода могла спречити да је болест откривена на време и да се благовремено приступило њеном лечењу.

Скоро сваки случај рака грлића материце се може спречити!

А, ипак, сваке године у Европи скоро 30.000 жена умре због рака грлића материце,а ова болест се открије код приближно 60.000 жена. Више од 185.500 жена на старом континенту живи са овом дијагнозом рака. Рак грлића материце стављен је под контролу у већем броју развијених земаља Европе. Међутим, у земљама у развоју, превентивних програма углавном нема и свест жена о значају редовних прегледа је на веома ниском нивоу.

Добро је познато да добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Сада постоје и вакцине против хуманог папилома вируса (HPV), које су високо ефикасне у превенцији инфекције HPV тип 16 и 18, који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце. Зашто онда, сваке године 60.000 жена оболи и 30.000 жена у Европи умре од рака грлића материце?

Постоје два разлога:

1.      Многе земље још увек немају ефикасне скрининг програме и програме за ХПВ вакцинацију.

2.      Чак и у земљама где ови превентивни програми постоје, многе жене нису свесне њиховог значаја па их и не користе.

Управо из свих ових разлога, са циљем подизања нивоа знања о раку грлића материце и његовој превенцији, као и мотивисања становништва за учешће у активностима које имају за циљ смањење оболевања и умирања од рака, од 21. до 27. јануара обележава се VII Европска недеља превенције рака грлића материце.