Здраве навике за здраво срце

Здраве навике за здраво срце

Акцијом превентивних прегледа обележили смо Светски дан срца – у нашој Трећој здравственој станици и у насељу Шумице. Нашем позиву у III здравственој амбуланти одазвало се 74-оро наших суграђана. Од њих 54-оро, којима смо проверили вредност крвног притиска, код 13 је уочено да је она повишена. Ниво шећера у крви преконтролисало је 46 особа, повишене вредности су нађене код њих 16, а ЕКГ прегледе урадили смо код 11 особа.

Четири суграђанина су одмах прослеђена на даљу дијагностику. Виши медицински техничар Милан Алексић је одржао предавање за присутне суграђане у ком се осврнуо на епидемиолошку слику оболевања од кардиваскуларних болести као и на могућности превенције истих променом животних стилова.


У исто време одржана је и акција у улици Васе Андолије – насеље Шумице, где су сестре из Службе поливалентне патронаже мериле крвни притисак и вредност шећера у крви заинтересованим суграђанима, укупно је њих 58 проверило те вредности, 11 особа је имало повишене вредности крвног притиска, а 6 особа повишене вредности шећера у крви.

Подршку акцији дале су др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора за медицинске послове и вмс Мирјана Дивљаковић Илић, главна сестра наше установе.