ЗДРАВСТВО У СРБИЈИ -У СУСРЕТ НОВИМ ИЗАЗОВИМА

ЗДРАВСТВО У СРБИЈИ -У СУСРЕТ НОВИМ ИЗАЗОВИМА

Комора здравствених установа (КЗУС) је од 21.06.2022 до 24.06.2022. организовала саветовање на Златибору. Скуп је отворио председник управног одбора Коморе професор др Георгиос Константинидис и директорка Коморе здравствених установа Србије Снежана Рашић,  који су поздравним говором пожелели добродошлицу присутнима. У уводној сесији „Актуелности у здравственом систему у Србији“ скупу су се обратили и државни секретар из Министарства здравља доц.др Александар Стефовски и проф.др  Ференц Вицко такође државни секретар у Министарству здравља.  Међу присутнима  су били и др Симо Вуковић, представник „Другог пројекта развоја здравства Србије“ и др Мирјана Милошевић, консултант ДПРЗС. Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ доц.др Верица Јовановић је презентовала рад на тему „Пандемија КОВИД-19 у Србији“ а директорка Ковид болнице Батајница проф.др Татјана Аџић „Специфичности управљања здравственим установама током Ковид пандемије“.

Дана 23.06.2022. у Сесији „Реформа система примарне здравствене заштите“ својом презентацијом, доц.др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља, се обратио присутнима.  Искуства из региона (Хрватска и Словенија) пренели су  др Горан Чолаков испред републичке комисије за примарну здравствену заштиту и Дражен Јурковић др.мед.спец јавног здравства Удруга послодаваца у здравству Хрватске као и Марјан Пинтар дипл.прав. директор Здружења здравствених заводов Словеније. Докторка Мирјана Милошевић консултант ДПРЗС је говорила о „Реформи финансирања примарне здравствене заштите, ефектима и будућим корацима“.

На панел дискусији теме су биле : Руковођење, Капитација, Ковид „Пример добре праксе у примарној здравственој заштити“ где је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац  др Јасмина Станковић имала излагање. Поред наше установе учествовали су представници Дома здравља Сомбор, др Емеше Ури, Дома здравља Ниш, др Милорад Јеркан, Дома здравља Власотинце, др Милена Станковић Митровић и  Дома здравља Горњи Милановац, др Александар Чивовић.

Др Јасмина Станковић, директорка наше установе је својом дискусијом упознала присутне са руковођењем током Ковид-19 пандемије као и организацијом рада осталих амбуланти у зеленој зони. Пренешана су и искуства о капитационој формули наше установе. Модератора панел дискусије др Мирјану  Милошевић је интересовало коришћење клиничких путева у нашој установи што је директно потврдила и причала о сарадњи са Хелиантом који их је инплементирао. Изнела је и податке о вакцинацији на Вакциналном пункту за масовну имунизацију и на терену, селима, фирмама и другим установама као што су КПЗ, Поштанска штедионица – мобилној експозитури.

Дана 24.06.2022. консултанти ИПЦ су говорили о електронском фактурисању као и о специфичностима рада у здравственим установама у смислу прековременог рада рада, рада по позиву и приправности. Из Дома здравља „др Драга Љочић“ Шабац присуствовали су директорка др Јасмина Станковић, помоћник директора за финансије Љиљана Гавриловић и начелник финансија Александар Андрић.