1. децембар – Светски дан борбе против сиде

1. децембар – Светски дан борбе против сиде

У оквиру кампање обележавања Светског дана борбе против сиде наше екипе данас ће, са колегама из Завода за јавно здравље у Шапцу, бити део акције у центру града. Осим бесплатног, анонимног тестирања нашим суграђанима биће омогућено да поставе питања и добију адекватне одговоре на ову тему.

У Србији данас живи 1.694 особе с вирусом ХИВ, а процењује се да још око 1.800 људи не зна да је заражено. По подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Београд је најтеже погођен ХИВ епидемијом у Србији, али се у главном граду и тестира највише људи.

Од 1985. до 20. новембра 2012. године у Србији је, према подацима Института, регистровано 2.820 инфицираних ХИВ-ом (вирусом хумане имунодефицијенције), од којих је 1.620 оболело од АИДС-а (сиде), а 1.126 ХИВ позитивних је умрло.

Од почетка ове године новорегистрованих је 95 особа које имају ХИВ, а код 26 је дијагностикован АИДС, док је 11 оболелих умрло. Међу регистрованим је скоро 13 пута више мушкараца него жена (88 мушкараца и седам жена). Већина новооткривених ХИВ позитивних особа у Србији је узраста од 20 до 49 година, а сваки трећи има од 20 до 29 година.

По подацима УН, у свету је регистровано 34 милиона људи који живе са ХИВ-ом.