Дом здравља др Драга Љочић

О нама

Зачеци модерног здравства у Србији везују се за Шабац

Дом здравља као темељ здравствене заштите на примарном нивоу у Шапцу, током своје историје више пута је функционисао под окриљем здравствених и медицинских центара који су у складу са потребама грађана оснивани у овом граду. Ипак, ни у једном тренутку није одступао од своје почетне мисије, а то је да буде први корак у лечењу различитих акутних и хроничних обољења, али и као установа за здравствено просвећивање народа.

 

Зачеци модерног здравства у Србији везују се за Шабац, где су у доба Кнежевине основане прва болница, прва апотека, а овде је стигао и први рендген апарат. Све то је пратио и кадар, те је први свршени доктор медицине у Србији др Јован Стејић, своју каријеру управо започео у Шапцу 1829. године, где је дошао на позив Јеврема Обреновића, обор–кнеза шабачке нахије.


Прва болница као стационарна установа у Кнежевини Србији, отворена је у Шапцу 1826. године. Збрињавање и лечење заправо се одвијало у једној приватној кући, а пацијентима и лекарима су на располагању биле свега две просторије. То је тако функционисало скоро 40 година.

dom-zdravlja-header

1. марта 1921. године, проглашена је болницом првог реда

Шапчани су прву болницу саградили 1865. године

Шапчани су праву болницу саградили 1865. године, а први болесници примљени су годину дана касније, 1. септембра. Ова болница подигнута је две године пре прве цивилне болнице у Београду, а указом Министарства народног здравља 1. марта 1921. године, проглашена је болницом првог реда.


Како су потребе за здравственом заштитом становништва расле, уочи Другог светског рата почела је изградња новог објекта који је завршен крајем 1944. године. Зграда је располагала са две операционе сале, савременим уређајима и опремом, централним грејањем, савременим санитаријама…

„Др Драга Љочић“ Шабац

Када је 1. априла 1960. године постао саставни део новоформираног Медицинског центра, Дом здравља је имао три градске и пет сеоских амбуланти.

Уредбом Владе Републике Србије о Плану мреже здравствених установа, Здравствени центар „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац престао је да постоји, а уместо њега формирани су Дом здравља Шабац, Дом здравља Коцељева, Дом здравља Владимирци и Општа болница Шабац. Дом здравља, који се бави примарном здравственом заштитом за преко 120.000 становника, постаје самостална установа 16. априла 2007. године, а оснивач је Град Шабац.


На предлог Управног одбора наше установе, а подстакнути значајем и трагом који је оставила прва лекарка у Србији, а четврта у Европи, др Драга Љочић, Скупштина града Шапца донела је одлуку да Дом здравља понесе име ове знамените Шапчанке. Од 25. јануара 2017. године, установа примарне здравствене заштите у нашем граду зове се Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.

upravna-zgrada-4-1
sluzba-hitne-medicinske-pomoci-2

Примарна здравствене заштите за све грађане

Cедам служби и два одсека

У Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, грађанима је на располагању седам служби и два одсека, у оквиру којих могу добити услуге од специјалиста опште медицине, педијатрије, гинекологије, ургентне медицине, стоматологије, медицине рада, медицине спорта, услуге поливалентне патронаже и кућног лечења и неге.


У нашој установи запослена су 503 радника у четири градске и 29 сеоских амбуланти. О здрављу грађана брину 393 медицинска радника, од којих је 138 лекара, 248 медицинских сестара и техничара и 7 здравствених сарадника. Наши запослени континуирано похађају стручна усавршавања, а медицинска опрема и санитетска возила редовно се обнављају чиме се квалитет примарне здравствене заштите за све грађане одржава на високом нивоу.

dom-zdravlja-2