10. октобар – Светски дан менталног здравља

10. октобар – Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља обележава се од 1992. године. Различитим програмима Светска федерација за ментално здравље, Светска здравствена организација и многе националне организације које се баве менталним здрављем, сваког десетог октобра указују на важност очувања менталног здравља. Овај дан посвећен је унапређењу заштите менталног здравља, подизању опште свести о менталном здрављу и поремећајима, као и правима особа са менталним поремећајима. Осим општих, тема овогодишње кампање је депресија, као широко распрострањени ментални поремећај. На проблеме особа са менталним сметњама и потребу за континуирану борбу против њихове искључености указује и порука „365 дана менталног здравља“.

 

Зашто је депресија важна тема?

Према подацима СЗО, 12 одсто светске популације има неки ментални проблем, а 450 милиона људи у свету има потребу за добрим услугама ради побољшања менталног здравља. Очекује се да ће до 2030. године депресија бити најчешћи узрок оболевања. Сматра се да једна од десет особа пати од тешке депресије, а скоро једна од пет ће током свог живота имати овај поремећај. Лечење није доступно чак за више од 75% особа са депресијом, а у неким земљама мање од 10% оболелих добије било какву терапију.

Примарна здравствена заштита важна у превенцији.

Због забрињавајућих података, стручњаци указују да би пацијенти требало више да користе услуге лекара у примарној здравственој заштити, као и да је неопходно посебну пажњу посветити дестигматизацији оболелих и лекара којих их лече у чему медији треба да имају важну улогу.