14. НОВЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

14. НОВЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Поводом обележавања Светског дана дијабетеса, наша установа је обавила низ активности, коју су у договору са директорком ,организовали запослени у служби Опште медицине

Поставњена је изложба у четвртој здравственој амбуланти (Медицина рада), где је мерење шећера у крви, крвни  притисак и израчунавање бодимас индекса  обавило око 30 пацијената. Изложбе су урађене и у трећој здравственој амбуланти  и у здравственој амбуланти Јеленча ( коју је спремила др Ана Настасијевић) а пацијентима су рађене провере шећера из крви и  висина крвног притиска.

У Саветовалишту за дијабет , др Бранкица Крстић,одржала је предавање присутним пацијентима,  а  ВМС Милан Алексић и ВМС Весна Гргуревић  су контролисали ниво шећера у крви и поделили апарате за мерење шећера. У Основној школи „Лаза К Лазаревић“, сестре из службе патронаже  су обавиле контролисање висине шећара у крви запосленима.

У договору са руководством  фирме Унипласт Србија, др Бранкица Крстић је присутнима  одржала презентацију на тему дијабетеса а присутни су могли проверити ниво шећера у крви, крвни притисак и обавити консултације везане за здравствено стање. Током ове посете запослени су упознати са радом нашег Саветовалишта за дијабет.

Др Крстић је скренула пажњу на најчешће последице дијабетеса као што је ризик од можданог удара, оштећење срца и крвних судова, оштећење нерава, оштећење вида, оштећење бубрега али и на редовну контролу и превенцију. Најважније је да сваки појединац схвати значај превенирања болести, да се јави свом изабраном лекару и контролише здравствено стање. На данашњем предавању говорило се  и о оболелим пацијентима, препорученој терапији и начину исхране пацијената оболелих од  дијабетеса типа 2.

Захваљујемо се пацијентима који су се одазвали и били заинтересовани за ову тему као и руководству Унипласт Србија.