15. фебруар – Светски дан деце оболеле од рака

15. фебруар – Светски дан деце оболеле од рака

Годишње у Србији близу 350 деце оболи од малигних болести. Према подацима Популационог регистра за рак Завода за јавно здравље Шабац, у Мачванском округу током 2019. године откривено је 11 новооболелих од малигних болести и то у узрасту од 0 – 14 година три случаја, а у узрасту 0 – 19 осам случајева.

На Светски дан деце оболеле од рака указује се на потребу за праведнијим и бољим приступом лечењу и нези за сву децу оболелу од малигних болести. Сваке године више од 400.000 деце и адолесцената млађих од 20 година оболи од рака. Стопа преживљавања зависи од региона, и креће се од 80 одсто у већини земаља са високим приходима, док је у земљама са ниским и средњим приходима до 20 одсто.

Главни циљ Глобалне иницијативе Светске здравствене организације (СЗО) за појаву малигних болести у детињству је елиминисање свих болова и патње деце која се боре са  раком и постизање најмање 60 одсто преживљавања за сву децу са овом дијагнозом широм света до 2030. године.

Најчешћи типови карцинома у детињству укључују леукемије, рак мозга, лимфоме и солидне туморе, као што су неуробластом и Вилмсов тумор. Рак у детињству се генерално не може спречити или открити скринингом. Када се рано идентификује, већа је вероватноћа да ће рак реаговати на терапију и резултирати већом вероватноћом преживљавања, мањом патњом и често јефтинијим и мање интензивним лечењем. Тачна дијагноза је неопходна за лечење деце оболеле од рака јер сваки рак захтева посебан режим лечења који може укључивати операцију, радиотерапију и хемотерапију. Рана дијагноза је веома важна и утиче на преживљавање код многих карцинома.