2021. година протекла у пожртвованом раду свих запослених у нашој установи

2021. година протекла у пожртвованом раду свих запослених у нашој установи

У свечаној сали Управне зграде Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, поводом краја године и предстојећих новогодишњих и божићних празника, у складу са важећим епидемиолошким мерама, уприличен је коктел за начелнике медицинских служби, главне сестре и чланове менаџмента наше установе. Уз поделу пригодних поклона, ово је била прилика да директорка др Јасмина Станковић сумира годину за нама, као и да се захвали свим запосленима, и медицинском и немедицинском особљу, на посвећености коју су исказали у раду.

И ове године, у фокусу је била борба против Ковида 19. Претходна 2020. година била је у знаку тада непознатог вируса, док је 2021. протекла у вакцинацији наших суграђана. Уз максимални ангажман наших запослених око вакцинације и рада у Ковид 19 амбуланти, нисмо дозволили да испаштају пацијенти са другим обољењима. Наше екипе имале су пуне руке посла, а за годину дана осим вакцинације наших грађана, али и држављана Босне и Херцеговине на пункту за масовну имунизацију, свакодневно се ишло и на терен.

Вакцинација је обављена у Геронтолошком центру, у Казнено-поправном заводу у Шапцу, у Установи за децу и младе са сметњама у развоју, аутизмом и тешкоћама у комуникацији, у Прихватилишту за одрасле у оквиру Фондације „Хумано срце“. Поводом Светског дана Рома, 8. априла, организовали смо вакцинацију ромске популације у просторијама МЗ Камичак, а на позив руководстава, вакцинисали смо запослене у компанијама YAZAKI, HEMOFARM, GALEB, Vescovini Group.

Омогућили смо вакцинацију у кућним условима за наше непокретне и полупокретне суграђане, као и вакцинацију у контролисаним условима која се обавља у Служби хитне медицинске помоћи, намењену онима који су имали анафилактички шок или су у неком тренутку у прошлости имали бурну реакцију на вакцину против сезонског грипа. Спровођена је вакцинација на сеоском подручју, у почетку смо организовали екипе, а потом су у највећим селима отворени вакцинални пунктови. Спроведена је и вакцинација у мобилној експозитури банке Поштанска штедионица. Започели смо имунизацију деце против Ковида 19, а у октобру смо почели вакцинацију грађана и против сезонског грипа.

Током 2021. године, наше екипе биле су део и градских манифестација. На штандовима смо организовали мерење крвног притиска и шећера у крви посетиоцима ових манифестација, а од наших тимова грађани су могли да сазнају све што их је интересовало око вакцина против Ковида 19 и на тај начин да разреше недоумице уколико су их имали. Штандове смо организовали на шабачком Хиподрому у оквиру коњичких трка, на пливачком маратону, на Регионалним Сеоским играма које су одржане на Летњиковцу у дворишту Основне школе „Стојан Новаковић“, на Четвртој фијакеријади која је у одржана у Дреновцу.

Испратили смо акције превентивних прегледа који су организовани под покривитељством Министарства здравља. Грађани су током трајања акције могли без заказивања и без здравствене књижице да обаве ултразвучни преглед стомака, а жене су могле још да обаве и гинеколошки преглед.

Учествовали смо и у кампањи „Дај педалу раку“ коју је иницирао Женски центар „Милица“, уз учешће локалне самоуправе, Европског центра за екологију и здравствених установа из нашег града – Дома здравља „Др Драга Љочић“, Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ и Завода за јавно здравље.

Поводом Светског дана борбе против АИДС – а који се обележава 1. децембра, др Мирјана Васић Илић, педијатар Дома здравља „Др Драга Љочић“ одржала је предавање ученицима шабачке Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

Осим што су били ангажовани у Ковид 19 амбуланти и на Пункту за масовну имунизацију, наши лекари и медицинске сестре подједнако су радили и на својим примарним радним местима, односно у својим амбулантама. На позив менаџмента компаније AzVirt, екипе Медицине рада обавиле су прегледе запослених и то у просторијама ове компаније.

Дом здравља “Др Драга Љочић” и Градска управа града Шапца и 2021. годину обележили су у духу добре сарадње. Од града смо добили вредну опрему као што је анализатор крвне слике који нам је био неопходан у Ковид 19 амбуланти, али и два санитетска возила. У нашу установу стигло је возило за мобили палијативни тим, а реч је о аутомобилу из програма прекограничне сарадње “Супорт лајф” који реализујемо са Хрватском у оквиру ИПА програма који финансира Европска унија.

У 2021. години наша установа добила је и признања. Поводом Дана града Шапца добили смо Априлску награду која је ове године додељена заслужним установама и појединцима. Добили смо признање и од Фестивала Руже Липолиста, али и од Спортског савеза Шапца за допринос у организацији Сеоских игара Спортског савеза Србије. Захвалнице смо добили и поводом емитовања 1000. емисије “Ас спорт” која се приказује на ТВ Ас, као и захвалницу од Завода за јавно здравље за допринос у раду и развоју ове установе, а која нам је додељена поводом века постојања ЗЗЈЗ.

Време изазова као што је овај здравствени са којим се и даље боримо, прави су тест за читаву заједницу. Иако су и ова, али и претходна година биле тешке и неизвесне, све нас је то још јаче повезало и показало нам да смо најснажнији када се држимо заједно.