Одржан семинар „Имунизација против корона вируса SARS-CoV-2 и третман продуженог ковид-19″

Одржан семинар „Имунизација против корона вируса SARS-CoV-2 и третман продуженог ковид-19″

Канцеларија Светске здравствене организације у Србији и Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са Институтом за истраживање и развој добрих пракси „Well-being lnternational“, организовали су дводневни семинар на тему „Имунизација против корона вируса SARS-CoV-2 и третман продуженог ковид-19″. Семинару је присуствовала доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и својом презентацијом упознала учеснике са епидемиолошком ситуацијом у вези са ковид-19 у Републици Србији.

 

Семинар је одржан од 13. до 14. фебруара у хотелу Мона у Београду. Присуствовало је око 60 учесника и организатор је обезбедио котизације за све учеснике. Семинар је у процесу акредитације код Здравственог савета Србије, а слушалац добија 6 бодова.

Испред Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац семинару су присуствовали др Јасмина Станковић, директор Дома здравља, као и др Ана Настасијевић, спец. опште медицине из Службе за здравствену заштиту одраслог становништва.

   

Семинар је део ширег пројекта (ковид-19 вакцинација у Србији) који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а имплементира Канцеларија СЗО у Србији, како би се подржала Влада Републике Србије и здравствени систем у примени комуникације о ризику и ангажовању заједнице у одговору на ковид-19 кроз вакцинацију. Општи циљ пројекта је повећање броја вакцинисаних кроз смањење неодлучности и превазилажење других баријера. Семинар су водили еминентни домаћи стручњаци и предавачи испред Регионалне канцеларије СЗО за Европу.

 

Овај специфичан семинар је омогућио да више од 180 учесника прошири своја знања и добије релевантне новије информације када је у питању ковид-19, продужени ковид и вакцинација. Осим тога део семинара био је посвећен вештини комуникације и вакцинацији кроз комбинацију теорије и практичних вежби за стицање поверења у вакцину против ковид-19 међу пацијентима у примарној здравственој заштити, а у њиховом контакту са лекарима опште праксе и специјалистима гинекологије.

 

Циљ семинара је усмерен на унапређење јавног здравља у Републици Србији са нагласком на следеће теме :

 

 • Епидемиолошка ситуација у вези са ковид-19 у Републици Србији
 • Важност имунизације против ковид-19
 • Симптоматологија акутног ковид-19
 • Симптоматологија продуженог ковид-19
 • Пост-ковид и кардиологија
 • Пост-ковид и ментално здравље
 • Пост-ковид и пулмологија
 • Препреке за прихватање вакцине против ковид-19 међу лекарима и становништвом
 • Вакцинација и лекари опште праксе
 • Вакцинација и специјалисти гинекологије
 • Комуникација за вакцинацију