Млади специјалисти Дома здравља Шабац – представљамо др Катарину Икодиновић, гинеколога

Млади специјалисти Дома здравља Шабац – представљамо др Катарину Икодиновић, гинеколога

Др Катарина Икодиновић рођена је у Шапцу 1975.г. у породици здравствених радника. Мајка Невена је највећим делом радни век провела у гинеколошкој амбуланти као пријатна и стручна медицинска сестра. Отац Драган Радовановић, познатији као др Гаца, је специјалиста гинекологије већ 31 годину.

– Са поносом могу да кажем да га по стручности још увек нико није достигао у Шапцу – каже др Катарина Икодиновић.

Сестра Гордана је лекар, запослена у агенцији за акредитацију здравствених установа, млађа Драгана је студент завршне године шпанског језика и књижевности. Др Катарина Икодиновић је удата за лекара – супруг Милутин Икодиновић је максило-фацијални хирург. Имају троје деце Момчила(15), Александра(8) и Сару(4).

– За медицину, тј. гинекологију сам се определила давне 1980. када сам имала само 5 година и када је мој отац још био специјализант гинекологије. Тада можда нисам знала ста значи бити лекар, али сам одлично знала шта је посао гинеколога и већ сам онда чврсто одлучила да ћу то постати кад ,,порастем“ – присећа се др Икодиновић.

Основну школу ,,Вук С. Караџић“ завршила је 1990., после чега уписује Шабачку гимназију.

– Завршила сам природно-математички смер са одличним успехом у току све четири године и са лакоћом уписала 1994. године Медицински факултет Универзитета у Београду као 19. на пријемном испиту од 1000 и више пријављених кандидата. Завршила сам га у јулу 2001. после мање од 7 година студирања са просечном оценом 8.08 и наравно 10-ком из гинекологије.

У јулу 2001. почиње да ради у Дому здравља, који је тада био у саставу Здравственог центра Шабац – најпре као волонтер, а од септембра 2001. и као лекар на стажу.

– У исто време сам уписала последипломске студије из гинекологије тј. престижне хумане репродукције, које није могао баш свако да упише, наивно мислећи да ћу тако моћи да допринесем не само сопственој едукацији него и унапређењу здравља жена у Шапцу. У јулу 2002., након положеног државног испита, добила сам стално запослење у Служби опште медицине Дома здравља Шабац. Због неразумевања надлежних и немогућности да ускладим лекарску праксу са усавршавањем, на моју велику жалост, морала сам да одустанем од постдипломских студија на хуманој репродукцији. Новембра 2005. сам била пребачена у Медицину рада, али нисам одустајала од специјализације.

Одлука о специјализацији стиже две године касније.

– Када се 2007. године Здравствени центар поделио на Општу болницу и Дом здравља, једина светла тачка и једини поштен играч, при одлучивању о специјализацијама, била је прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља. Она је објавила јавни конкурс за специјализације и остала објективна и неутрална и до дан данас на томе сам јој захвална. На основу свих важећих параметара заузела сам прво место на конкурсу и тек тада сан стар 27 година почео се остваривати – каже докторка Икодиновић.

Сећање на дан када је стекла статус специјалисте изузетно је живо, каже с поносом.

– Коначно у јуну ове године Прва испитна комисија катедре за гинекологију и акушерство, коју чине доц. др Светлана Спремовић гинеколог-ендокринолог, веома успешна у поступцима ИВФ (вантелесног оплодјења), проф. др Душан Станојевић, највеци познавалац гинеколошке, пелвицне хирургије у Србији, а један од највецих у свету и академик проф. др Небојша Радуновић опет највећи у својој области перинатологије и акушерства код нас је одлуцила да моје знање заслужује чисту петицу. Цитираћу њихове реци ,, ТРИ ЧИСТЕ ПЕТИЦЕ, ОД СВАКОГА ОД НАС ПО ЈЕДНА“.  После бројних проблема и неразумевања, сатисфакција коначно стиже од људи који ме уопште нису познавали и од којих то нисам очекивала. Али то су људи ослобођени сујете, љубоморе и са великим знањем. То су људи који су ми честитали на знању и у томе је лепота истине.

Које особине мора да има добар лекар?

– На првом месту знање, константну едукацију, упорност и жељу и способност да некоме помогнете. Морате да имате и велику подршку породице и свесност одрицања од многих ствари које савремене жене могу себи да допусте и приуште.

Шта је у овом послу најтеже?

– Иако је посао физички веома тежак, мени то никада није био проблем. Ово је једини посао у медицини где из једне здраве особе проистичу две здраве особе. Свака друга комбинација је крајње неповољна и не треба допустити да до ње дође. Све друге специјалности се увек суочавају са болеснима и лекарима који нису свемогући – не може се замерити ако не извуку увек повољан исход. Код нас је ствар дијаметрално другачија и то је велики изазов ове професије.

Колико је у послу гинеколога важна промоција здравља и превенција и да ли млади лекари у овом сегменту могу посебно да дају свој допринос?

– Уколико постоји воља и финансијска подршка Дома здравља, града Шапца и Србије, кроз будуће систематске и превентивне прегледе, моћи ћемо да допринесемо смањењу тешких и инфективних обољења.

На првом месту сматрам да ће сексуална едукација у средњим и основним школама доста допринети унапређењу здравља младих. Треба знати да скоро сваки адултни гинеколошки проблем има свој почетак у раним и незаштићеним сексуалним односима још у периоду адолесценције и да лекари заправо само покушавају да лече последице СТДа (сексуално трансмисиве болести), као што су инфертилитет, стерилитета, аднекситиси, пелвични апсцеси, карциноми као карцином грлића материце који је управо СТД и носи велику смртност у женској популацији, а његова инциденца се може смањити едукацијом адолесцената. Треба издвојити само мало воље, времена и новца, а добит је огромна.

Ваша порука пацијенткињама.

– Пацијенткиње су добродошле у сваком тренутку. Нарочито ће ми бити задовољство да долазе адолесценткиње које немају гинеколошки проблем, а желе да добију праве информације о томе како да се адекватно заштите не само од нежељене трудноће, већ и од СТД-а. Могу да дођу саме, или у пратњи друга, другарице, родитеља. Поред тога могу се организовати и групе и да предавање има форму пријатељског разговора. Младе девојке – жене током адолесценције стичу физичку зрелост, али њу углавном не прати психичка и социјална зрелост и одговорност. На нама гинеколозима је да ове две врсте зрелости приближимо и изједначимо.