28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса 2013

28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса 2013

Светски дан борбе против хепатитиса ове године је трећи пут обележен у нашој земљи. Циљ ове манифестације је подизање свести и разумевања значаја вирусних хепатитиса и придружених оболења као глобалног проблема и унапређење превенције и контроле. Активности везане за обележавање Светског дана борбе против хепатитиса имају за циљ и повећање обухвата имунизацијом проти хепатитиса Б и интегрисање ове вакцине у националне програме имунизације.

Сматрајући да је део нашег посла, осим улоге коју имамо у лечењу својих пацијената, и одговоран однос према сопственом здрављу и окружењу сви запослени у Дому здравља Шабац, осим две колегинице које треба да приме и трећу дозу вакцине, комплетно су вакцинисани против хепатититса Б. Наш Дом здравља и протеклих година је обезбеђивао вакцинацију запослених против хепатитиса Б, јер односом који се заснива на одговорности, дајемо лични пример и штитимо своје и здравље наших пацијената, пружајући им безбедну здравствену заштиту.

Зашто је важно?

Вирусни хепатитиси Б и Ц усмрте око милион особа сваке године у свету (350.000 смртних исхода се повезује са ХЦВ инфекцијом), а процењује се да је 78% свих примарних карцинома јетре условљено овим инфекцијама. Свака трећа особа у свету је, како се процењује, инфицирана вирусом хепатитиса Б (2 милијарде), а сваке године у свету 3-4 милиона људи инфицира се вирусом хепатитиса Ц. Статистика каже да једна од 12 особа у свету живи са хроничном хепатитис Б или хепатитис Ц инфекцијом (више од 520 милиона људи).

Како се заштитити?

Рана дијагностика представља најбољу могућност за ефективан третман ових инфекција. Такође, благовремено постављена дијагноза омогућава инфицираним особама да предузму мере у циљу превенције преношења инфекције на друге особе.