Почели систематски прегледи студената шабачких високих школа

Почели систематски прегледи студената шабачких високих школа

У складу са својом улогом и према Правилнику о превентивним услугама, Дом здравља Шабац организује систематске прегледе студената високошколских установа. На основу договора постигнутих са представницима високошколских установа у Шапцу, прегледи су почели крајем прошле недеље, каже др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора за медицинске послове нашег Дома здравља.

– Ови прегледи обавезни су за студенте прве и треће године, а садрже један општи преглед, како ми кажемо по системима и органима, основну лабораторију, девојке одлазе код гинеколога, а сви код стоматолога. Практично то је услов за упис следеће године, а систематски треба да буде обављен у текућој школској години. Ми смо имали састанак са представницима високошколских установа у Шапцу, на ком смо покренули одговарајуће активности за организацију ових прегледа. До сада смо добили спискове са Високе технолошке школе струковних студија за прве групе студената и практично прегледи су већ почели – каже др Слађана Каурин Милетић.

Како су организовани прегледи?

Настојимо да изађемо у сусрет студентима и термине прегледа ускладимо са њиховим обавезама. Организовали смо екипе које ће то да раде,настојимо да прегледи буду брзи и ефикасни, односно да се све обави на истом месту у што краћем времену. Мислим да је ово важно за те младе људе, који најчешће немају никаквих здравствених проблема, али овај преглед може да омогући да откријемо неке факторе ризика и откријемо неке евентуалне промене у најранијој фази. Ово је, с друге стране, важно и за запослене у Дому здравља, јер бавећи се превентивом чинимо највише за промоцију и очување здравља, а и штедимо средства јер је лечење болести најскупље.

Да ли ће ови прегледи утицати на обим посла запослених у Дому здравља и на редовне активности?

– Покушавамо да се организујемо тако да не сметамо редовним активностима, а ове прегледе одвојили смо и просторно, како бисмо избегли контакт студената са болесним пацијентима. Дакле, неће бити никаквих последица по наше пацијенте, а трудићемо се и да студенти на време обаве своје прегледе и добију потребна уверења. Ми смо ове прегледе радили и раније, али не овако организовано и свеобухватно. У великим универзитетским градовима постоје студентске поликлинике, изабрани лекари су врло близу и лакше је организовати овај тип прегледа. Ми ћемо настојати да све урадимо на најбољи начин, како студенти не би губили време и стрпљење што би могло учинити и да одустану од ових важних прегледа. Уверени смо да  квалитетом своје услуге и начином организације систематских прегледа можемо допринети мотивацији неких будућих студената и учинићемо све да буде тако.