31. мај – Светски дан без дуванског дима

31. мај – Светски дан без дуванског дима

„Уплитање дуванске индустрије“ тема је са којом се ове године, последњег дана маја, обележава Светски дан без дуванског дима. Циљ је да се на овај начин скрене пажња на штетност дувана, али и унапреди свест о потреби спровођења мера на разоткривању покушаја дуванске индустрије да спречи примену Оквирне конвенције о контроли дувана.

 

Светска здравствена организација је донела Водич за примену оних чланова Оквирне конвенције о контроли дувана који се односе на заштиту политика јавног здравља од комерцијалних и других интереса дуванске индустрије.

Оквирну конвенцију о контроли дувана ратификовале су 172 државе света, са циљем примене свеобухватних мера у области контроле дувана.

Наша земља је усвојила Оквирну конвенцију о контроли дувана 2006.године, а годину дана касније и националну Стратегију контроле дувана.

Важан предуслов за ефикасно спровођење стратешких циљева у области заштите од дуванског дима свакако су законске мере – најпре у сфери забране продаје дуванских производа малолетним лицима, забране рекламирања, као и заштити становништва од изложености дуванском диму у радном и јавном простору.

Светски дан без дуванског дима обележен је низом манифестација и програма у нашој земљи, а у једну од највећих – шетњу у центру Београда укључио се и наш Дом здравља у сарадњи са Средњом школом за уметничке занате и Градском управом Шапца.