31. мај – Светски дан без дуванског дима

31. мај – Светски дан без дуванског дима

Дуван је водећи узрок смрти који се може успешно уклонити. Ове године више од 5 милиона људи умреће због срчаног и можданог удара, рака, плућних и других болести које су повезане са употребом дувана. Ова бројка укључује више од 600.000 људи, од којих више од четвртине представљају деца, која ће умрети због изложености дуванском диму. Број особа које годишње умиру због глобалне епидемије употребе дувана могао би да се повећа на 8 милиона до 2030. године. Пошто је усмртила 100 милиона људи у 20.веку, употреба дувана могла би да убије 1 милијарду људи у 21. веку.

duvanski-dim

[licenca sajt=“flickr“ autor=“Justin Shearer“ sajt_link=“www.flickr.com“ original_link=“http://www.flickr.com/photos/justinshearer/156363138/in/photostream/“ autor_link=“http://www.flickr.com/photos/justinshearer/“ licenca=“Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0″ licenca_link=“http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/“]

Ово су подаци који најбоље илуструју неопходност организоване и континуиране борбе против ове све раширеније појаве и штетних навика.Ове године Светска здравствена организација (СЗО) изабрала је да „Оквирн конвенција о контроли дувана“ буде тема Светског дана без дуванског дима. То је први споразум о коме се икада преговарало под окриљем Светске здравствене организације и означава велики напредак у развоју јавног здравља. Иако је на снази тек од 2005. године, већ представља споразум који је најбрже и најшире прихваћен од свих споразума у историји Уједињених нација и који је ратификовало више од 170 држава – чланица. Оквирна конвенција заснована је на доказима и реафирмише право свих људи на највиши стандард у здрављу и даје нови правни оквир за сарадњу у области контроле дувана. Светски дан без дуванског дима 2011. биће посвећен томе да се истакне универзални значај овог споразума, нагласе обавезе држава чланица које су ратификовале споразум и промовише суштинска улога Конференције уговорних страна и СЗО коју оне имају да би помогле државама да испуне обавезе из Оквирне конвенције.