4. фебруар – Светски дан борбе против рака

4. фебруар – Светски дан борбе против рака

Према проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2020. годину, у свету је регистровано око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора. У највећем броју смртност је била од рака плућа, колоректалног карцинома, рака јетре, желуца и дојке. Чак трећина свих смртних исхода од рака у вези је са пет водећих фактора ризика повезаних са понашањем и исхраном као што су високи индекс телесне масе, ниски унос воћа и поврћа, недостатак физичке активности, употреба дувана и алкохола.

Током 2019. године, у Србији је од малигних тумора оболело 42.290 особа (22.544 мушкараца и 19.745 жена), док је њих 21.340 преминуло и то 12.134 мушкараца и 9.206 жена. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични светском тренду. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Kод жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, колону и ректуму и грлићу материце.

Према подацима Завода за јавно здравље Шабац, у Мачванском округу током 2019. године откривено је 1499 случајева рака, док је исте године 861 становник нашег округа преминуо од малигне болести. Код жена су најбројнији малигни тумори били на дојци, а код мушкараца водећа локализација у оболевању су плућа и бронх. У 2019. години, број новооткривених случајева малигних болести код деце узраста до 14 година био је троје, а у узрасту до 19 година осам.

Будући да се пандемија ковида 19 у целом свету одразила на комплетан систем здравствених услуга усмерених ка раном откривању и адекватном лечењу малигних болести, ипак постоји читав низ онога што свако од нас може сам да учини како би превенирао појаву рака. Процењује се да се чак 40 одсто малигних болести може избећи променом животног стила као што је престанак пушења, ограничено конзумирање алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, задржавање просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.