Јавно слушање у Народној скупштини Републике Србије посвећено вакцинацији против HPV вируса

Јавно слушање у Народној скупштини Републике Србије посвећено вакцинацији против HPV вируса

Јавно слушање Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије, које је одржано јуче, било је посвећено подизању свести јавности да је у редован календар вакцинације потребно увести и вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ) који изазива карцином грлића материце. У име Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац јавном слушању је присуствовао др Дејан Павловић, помоћник директора за квалитет рада.

План Министарства здравља је да у 2017. години почне добровољна имунизација пошто је у анкетама 53% родитеља показало заинтересованост да њихова деца приме ову вакцину. Софија Пустаи, директорка Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Србију, истакла је да ће Србија добити пуну подршку за спровођење програма ХПВ имунизације и додала да је потребно снажно наставити са напорима да се повећа одзив на скрининг прегледе за овај и друге малигнитете.

Србија се налази на четвртом месту у Европи по обољевању од карцинома грлића материце, а на другом по умирању од ове болести. Овај малигнитет је четврти по учесталости од свих малигних тумора на свету. Вакцинишу се оба пола због колективног имунитета у узрасту од 12. до 26. године у две или три дозе. Вакцина не садржи вирус већ капсидни протеин вируса и може бити двовалентна, четворовалентна и деветовалентна. У свету је већ употребљено 100 милиона доза вакцине против ХПВ. Показала се као изузетно безбедна и једине контраиндикације за примање вакцине су алергија на компоненте вакцине и акутно обољење.

Јавно слушање је водио доц др Дарко Лакетић, народни посланик и председник Одбора за здравље и породицу. Овом скупу присуствовали су и државни секретар у министарству здравља проф. др Берислав Векић и министарка без портфеља проф. др Славица Ђукић Дејановић.