Обележен Дан без дуванског дима

Обележен Дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима обележили смо бројним активностима, а под слоганом “ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ“. Овом поруком жели се упознати и подсетити јавност на штетне ефекте излагање дуванском диму деце и омладине. Дом здравља “Др Драга Љочић” организовао је изложбе у Првој и Другој здравственој станици и у амбуланти у Јеленчи. У одсеку Четврте здравстене станице, поред постављене изложбе, предавање за пацијенте и здравствене раднике на ову тему одржале су др Бранкица Крстић и вмс Весна Гргуровић. На предавању се, између осталог, могло чути:

Пушење дувана је активно и пасивно удисање дуванског дима који настаје непотпуним сагоревањем дувана. Навика пушења датира још од пре н.е. У Европу дуван стиже у 16. веку и постаје популаран упркос бројним студијама о његовој штетности. Научници у Немачкој су у 20. веку открили везу између рака плућа и дувана, и од тада заправо почињу прве антипушачке кампање.

Пушење постаје порок у друштву. У развијеним земљама света ови докази су утицали на смањење броја пушача, међутим због недовољне здравствене просвећености у земљама трећег света пушење је стално у порасту и представља све већи здравствени проблем. Пуши се између осталог и због доказивања себи и околини, ината, радозналости и зато што је забрањено, кажу стручњаци. Одвикавање је тешко и особа треба да буде јаке воље и одлучна. Треба одредити дан Д и прекинути одједном и дефинитивно.

 

Остављање пушења методом смањивања цигарета не даје резултат. Многи се не усуђују на овај корак јер се боје наглог добијања у тежини што наравно није истина.

Могу се користити разна помагала као што су бомбоне, жваке без шећера, сок од поморанџе, млеко и млечни производи, разно поврће.

Своје кориснике послужили смо воћем и бомбонама, у намери да подстакнемо развој здравих навика и упозоримо на штетно дејство дувана.