Бројне активности центра за превенцију у мају

Бројне активности центра за превенцију у мају

У сарадњи са другим службама Центар за превенцију координира бројне активности којима се Дом здравља Шабац укључује у обележавање датума значајних у календару здравља.

– У марту, месецу посвећеном борби против рака, сарађивали смо са Службом опште медицине и Службом гинекологије – каже начелница др Сандра Ћосић.

centar-za-prevenciju

– На гинекологији је урађен већи обухват колпоскопских и папа прегледа, захваљујући великом ангажовању лекара и њихових тимова. Осим тога рађене су и обуке за самопреглед дојке, а жене упућиване у Превентивни центар, где се у склопу редовно заказаног превентивног прегледа уради палпаторни преглед груди и у зависности од година и од података везаних за слична обољења у породици, жена упућује на преглед код хирурга или на мамографију. Код жена старијих од 45 година, обавезно је урадити мамографски преглед једном у две године. То је неприкосновена метода – истиче докторка Ћосић – јер, ништа друго не може да замени мамографију, ни ултразвук нити било који други преглед. Ултразвук је помоћна дијагностичка метода, којом се прати све оно што је констатовано мамографијом или прегледом хирурга.

У борби против малигних обољења превенција добија све већи значај, јер се раним откривањем, код неких болести, постижу веома добри резултати у лечењу.

– Пре свега то су код жена карцином дојке и карцином грлића материце. Новина ове године је превенција колоректалног карцинома, код ког се може постићи готово стопроцентно излечење уколико се открије у раној фази – каже др Сандра Ћосић. – Имплементацијом клиничких путева, на чему су сада ангажовани тимови нашег Дома здравља и у овоме бисмо могли постићи добре резултате, јер је један клинички пут посвећен управо овом обољењу. Акценат ће бити на популацији старијој од 50 година и односиће се на мушкарце, јер је код њих ова болест заступљенија. Свим мушкарцима старијим од 50 година радиће се тест на окултно крварење једном годишње, а уколико постоје подаци у породичној и личној анамнези о додатним факторима ризика за ту болест, биће упућени на преглед хирургу који ће одлучити о даљем лечењу.

По препоруци Министарства здравља и Института „Батут“ наше активности биле су једнако усмерене на едукацију пацијената, али и запослених у нашој установи. Тако је др Биљана Кујунџић била ангажована на интерној едукацији, а др Сандра Ћосић на едукацији жена које су долазиле на редовне превентивне прегледе понедељком, средом и петком.

– Одавно смо препознали значај медија у истицању важности превенције, па смо и овог марта били детаљни у извештавању како писаних, тако и електронских. Ово је била и тема емисије РТВ Шабац „Медикус“, а гостовале су др Бранка Иванковић из Медицине рада и др Вера Мандић из Службе гинекологије. Истовремено су сестре на терену радиле обуку за самопреглед и предавања о значају превентивних прегледа – напомиње дoкторка Ћосић.

Настојећи да што већем броју пацијената доступним учинимо материјал који добијамо од надлежних институција, Центар за превенцију организовао је и изложбу, коју је посетило педесетак корисника, а патронажне сестре додатно су давале потребне информације или их упућивале у одговарајућу службу уколико имају неки проблем. Значај који здравствено просвећивање и превенција имају у очувању здравља наших пацијената основни је мотив којим се наш центар руководи укључујући се у обележавање важних датума у календару здравља.