Четворо лекара, захваљујући подршци Града, сутра почињу са радом

Четворо лекара, захваљујући подршци Града, сутра почињу са радом

Проблем недостатка лекара у сеоским амбулантама нашег Дома здравља од сутра ће бити решен. На свој први посао ће четворо лекара, чији рад ће финансирати Град Шабац.

– На овај начин, захваљујући средствима Града, у могућности смо да свим нашим суграђанима у летњим месецима, када је број лекара мањи због коришћења годишњих одмора, обезбедимо квалитетну здравствену заштиту. Ово нам је драгоцена помоћ и представља најбољу илустрацију бриге коју Град континуирано показује за услове у којима се лече наши суграђани и раде запослени Дома здравља – каже прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља.

Лекари Марина Петровић Шљивић, Мирјана Костадиновић, Неда Утјешановић и Александар Перановић, потписали су уговор о раду на одређено време са прим. др Весном Ђурић, директорком Дома здравља. Млади лекари биће ангажовани у Служби за лечење одраслог становништва и замењиваће лекаре на годишњем одмору, специјализацији или боловању, како би се обезбедила доступност здравствене заштите свим грађанима.

Новозапосленим лекарима успех у раду је пожелео градоначелник Шапца Милош Милошевић.

– Желим да ову шансу искористите на најбољи начин. Град у сваком тренутку финансира зараде 50 приправника, трудећи се да младим и школованим људима пружи прилику да знање стечено током школовања провере, потврде и усаврше у пракси. У склопу политике којом град може да утиче на запошљавање је и финансирање зараде лекара чиме ће се превазићи недостатак медицинског кадра у сеоским амбулантама. Први мотив био је да здравствену заштиту учинимо доступном житељима свих села, а други је запошљавање младих људи – рекао је Милошевић.

Др Бранко Вујковић, члан Градског већа задужен за здравство и социјалну заштиту, нагласио је да је у последње четири године за изградњу здравствених амбуланти, обнову објеката и набавку опреме утрошено 1,6 милиона евра.

– Дом здравља Шабац данас је модерна установа здравствене заштите са 28 амбуланти на сеоском и четири на градском подручју. Осим инфраструктуре и опреме, неопходни су и људски ресурси. Суочили смо се са проблемом недостатка лекара, али смо, захваљујући локалној самоуправи, пронашли најбоље решење- истакао је др Бранко Вујковић.

Критеријум за запослење била је дужина чекања у својству незапосленог лица на евиденцији Националне службе за запошљавање, а зараде лекара финансираће се из буџета Града Шапца.

Проблем недостатка лекара, са којим се наш Дом здравља суочава већ дуже време, условио је затварање пет амбуланти на сеоском подручју у летњим месецима – у Богосавцу, Заблаћу, Грушићу, Десићу и Мачванском Причиновићу.

Град је, у намери да у области примарне здравствене заштите пружи адекватну услугу свим житељима, прихватио да финансира рад лекара који ће због ових потреба бити ангажовани. Четворо лекара сутра ће почети са радом, а уговор је потписан на три месеца. Иако је критеријум при избору лекара био дужина чекања на посао, првих троје са листе одбило је посао.

Tags: