Дом здравља Шабац добио „Pentaxim“ вакцине. Педијатри: вакцинишите децу

Дом здравља Шабац добио „Pentaxim“ вакцине. Педијатри: вакцинишите децу

Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља Шабац добила је нових 700 доза Pentaxim вакцине.

– У нашој служби обухват вакцинацијом је преко 95% и то за све вакцине. Нових 700 доза биће довољно за скоро два месеца, а најављене су и даље редовне испоруке. Ова вакцина је намењена за децу која су рођена после 01. новембра 2014. године. Деца чији су родитељи куповали ову вакцину, а рођена су пре 01.11.2014. године, треба да наставе редовну имунизацију вакцинама које наша служба има – DTP,POLIO,ACT HIB – каже др Биљана Вуковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце у нашем Дому здравља.

DECJE

Поводом расправе која се покренула у јавности, највише на друштвеним мрежама, педијатри Дома здравља Шабац указују на важност имунизације и подсећају да, осим што је значајна тековина цивилизације, вакцинација је и поље које је јасно уређено законима, пре свега, највишим – Уставом.

Наиме, Устав Републике Србије гарантује да „…свако има право на слободан развој личности, ако тиме не крши права других зајамчених Уставом” и каже да је „..људски живот неприкосновен“. На темељу Устава настали су и Закон о здравственој заштити и Закон о заштити од заразних болести, који нису у супротности са Законом о правима детета, напротив сви они су конзистенти. Стављајући одређене имунизације у контекст обавезних, друштво је проценило степен опасности по здравље становништва, па сматра да са своје стране треба да обезбеди средства и кадар за спровођење те имунизације, а да појединци треба да се подвргну тој мери. Кроз Правилник о имунизацији који се ослања на претходне законске оквире јасно се разрађује обим и начин спровођења имунизација, као и обавезе свакога од учесника. Имунизација је у најбољем интересу и деце и друштва кажу педијатри и апелују на родитеље вакцинишу своју децу.