Дом здравља Шабац спреман за почетак вакцинације

Дом здравља Шабац спреман за почетак вакцинације

Вакцинација против сезонског грипа почиње у понедељак, 31. октобра. Шабачки Дом здравља спремно дочекује почетак вакцинације, а нашој здравственој установи опредељено је 5.775 доза вакцине. Потребно је да се сви заинтересовани за вакцинисање јаве свом изабраном лекару, а све наше службе у потпуности су спремне за обављање овог посла.

Вакцинација се препоручује особама са хроничним плућним и кардиоваскуларним обољењима, ослабљеним имунитетом, метаболичким и поремећајима рада бубрега.

Имунизацијом је потребно обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима, установама социјалне заштите и онима које обављају здравствену делатност. Вакцинација се саветује и особама старијим од 65 година, као и лицима запослених у јавним службама које су у ризику. Вакцинација против грипа и ове године ће се вршити према клиничким индикацијама, а то значи да приоритет имају оболели од дијабетеса, хроничних опструктивних болести плућа, кардиоваскуларни болесници, као и медицински, просветни и јавни радници.

За заштиту угрожених категорија становништва, Институт „Торлак“ је ове године, о трошку Републичког завода за здравствено осигурање, набавио 351.720 доза вакцине, а у случају потребе, накнадно ће бити поручене додатне количине.

Вакцина се препоручује свакој особи старијој од шест месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, поручују из Института „ Торлак“. Они су, како се наводи, идентификовани као нове групе ризика за оболевање након пандемије А Х1Н1, са могућим компликацијама и тежом клиничком сликом.

Време неопходно за стицање имунитета је две до три седмице након вакцинације, а његово трајање варира од шест до 12 месеци, па због тога, као и због варирања различитих сојева вируса, вакцину треба примати сваке године.

Прошле године од вируса се вакцинисањем заштитило 4.265 наших суграђана.