Др Јасмина Станковић: Да заједно победимо вирус и схватимо вредност здравља

Др Јасмина Станковић: Да заједно победимо вирус и схватимо вредност здравља

Година 2020. изузетно је била тешка и захтевна за здравствене раднике, како у целом свету, нашој земљи, па и нашем граду. Ову неизвесну годину обележило је велико ангажовање свих здравствених радника.

– У овом периоду лекари и мединске сестре-техничари, показали су солидарност, спремност, професионалност у збрињавању и лечењу Ковид-19 пацијената у Ковид болници Шабац И у нашој амбуланти. Последњег дана 2020. године показали су спремност да учествују у вакцинацији новом вакцином против Ковид-19 инфекције у Герантолошком центру, заједно са запосленима ове установе, као и из Завода за јавно здравље. Тога дана, вакцинисано је 156 корисника новом Фајзеровом вакцином. Kао руководилац Дома здравља поносна сам, како на медицинско, тако и на немедицинско особље – возаче, спремачице, информатичаре, административно особље који су такође имали свој допринос током пандемије. Свим нашим суграђанима желим да у 2021. буду здрави, одговорни према себи и својим најближим, како би се заједничким снагама изборили са Ковид-19 инфекцијом. Из ове пандемије, треба да изађемо снажнији, солидарнији и хуманији, да поштујемо и волимо једни друге, да схватимо важност здравља и породице као институције друштва – поручује др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.

Од марта месеца, када је проглашена пандемија, у нашем Дому здравља, настале су организационе промене у нашој установи.

– Оформљена је Ковид-19 амбуланта од Треће здравствене амбуланте у оквиру Службе за здравствену заштиту одраслог становништва. Опредељена су три улаза у амбуланту: главни који је за пацијенте, са дезинфекционим тунелом који нам је донирала фирма Кортен арт; други улаз направљен је према Служби хитне медицинске помоћи, где се налази и кабина, у коју улазе деца и труднице, за узимање брисева за PCR и антигенско теситрање; трећи улаз је службени за запослене у Ковид амбуланти. У самој амбуланти оформљене су три зоне: црвена, жута и зелена. Црвена зона, заразна, је за пацијенте сумњиве на Ковид 19 и оне којима је инфекција доказана. Жута зона је зона за пресвлачење запослених који излазе из црвене. Зелена зона, чиста, је за запослене који облаче личну заштитну опрему пре уласка у црвену зону. У амбуланти се, поред клиничког прегледа, узорковања, тј. узимања бриса за PCR или антигенско тестирање, лабораторијске анализе крви, ради и РТГ снимање плућа. То се ради на мобилном дигиталном рентген апарату, који је Дому здравља уступила Општа болница Шабац – истиче др Јасмина Станковић, директорка.

Током пандемије нашим суграђаним доступна је здравствена заштита која је организована у четири градске и осамнаест сеоских амбуланти.

– Служба хитне медицинске помоћи поред збрињавања пацијената са акутним стањима болести или траума, збрињавала је и пацијенте са присутном овид-19 инфекцијом. Најмлађи суграђани, прегледани су у Служби за здравствену заштиту деце, а одлазили на узорковање на други улаз Ковид амбуланте. Труднице су прегледане у Служби за здравствену заштиту жена, а такође и сумњиве на Ковид-19 инфекцију. На узорковање су одлазиле  на други улаз Ковид-19 амбуланте. Служба кућне неге и лечења и мобилни палијативни тим, учествовали су у збрињавању и лечењу непокретних пацијената, у терминалним фазама болести, као и оних сумњивих на Ковид-19, јер су у кућне посете, поред лекара и медицинских  сестара-техничара одлазили и узорковачи за узимање брисева – додаје др Станковић.