Две године од убиства Љубинке Поповић – тражимо безбедност за здравствене раднике

Две године од убиства Љубинке Поповић – тражимо безбедност за здравствене раднике

На дан када је, пре две године, на свом радном месту, убијена наша колегиница, медицинска сестра, Љубинка Поповић, запослени Дома здравља “Др Драга Љочић” одали су поштовање и подсетили на трагичну Љубинкину жртву, а руководство наше установе обратило се новинарима, са апелом да се повећа безбедност здравствених радника.

– Ми тражимо да се здравственим радницима додели статус службеног лица у облику који ће препознавати специфичности здравственог система. Ово последње наглашавам, јер ми не тражимо никакву силу за себе, већ само механизам који ће насилницима показати да је насртај на некога ко другоме спасава живот неопростив и најстроже кажњив. На овом пољу се до сада ништа није десило и поред бројних и експлицитних најава пре две године од стране највиших државних званичника. Тражимо промене законских одредби и увођење новог дела – напад на здравственог радника у вршењу здравствене делатности, како би се овај наш захтев испунио, али и бољу сарадњу са органима јавног реда и мира и правосудним системом. Тражимо и очекујемо и да наше министарство издвоји материјална средства како би се омогућило постављање савремених система видео надзора и тзв. паник система, тј. система обавештавања у тренуцима најаве и вршења насиља над здравственим радницима. Ово је веома значајно за спречавање најтежих последица насиља када се оно већ деси и одређени помаци на овом пољу су безначајни и апсолутно недовољни – рекао је др Дејан Павловић, помоћник директора наше установе.

Он је истакао уверење да је “главни узрок насиља према здравственим радницима незадовољство пацијената здравственим системом”.

Недовољан број лекара и медицинских сестара и техничара, недовољна бројност лекара појединих специјалности и неприлагођеност здравственог система старосној структури становништва су узроци због којих постоје веома дуге листе чекања за поједине здравствене услуге и због којих установе, као што је и наш Дом здравља, не могу да држе отвореним све своје капацитете. Ово су ствари које продужавају чекање пацијената на адекватну здравствену заштиту и појачавају тензије које на крају доводе до насиља. Снажно тражимо да се укине забрана запошљавања здравствених радника како би се омогућило да здравствени систем функционише на одговарајући начин, а такође тражимо помоћ и пацијената и одговарајућих органа да се из здравственог система искључе појединици који својим нестручним радом и коруптивним понашањем нарушавају углед целокупне здравствене струке. То су две групе наших захтева од којих нећемо одустати, јер њихово испуњавање доводи до веће безбедности здравствених радника и бољег функционисања здравственог система. За остварење ових циљева ми ћемо се борити кроз наше струковне и синдикалне организације од којих очекујемо да ове захтеве изнесу пред Министарство здравља и Владу Републике Србије – поручио је др Павловић.