Енергетска ефикасност у здравственим установама Србије

Енергетска ефикасност у здравственим установама Србије

Сајам „Енергетска ефикасност у здравственим систему Републике Србије“ одржан је у Београду у организацији пројекта Министартсва здравља Републике Србије „Развој здравства Србије – додатно финансирање“ који се финансира из кредита Светске банке и Коморе здравствених установа Србије.

Сајму  је присуствовала директорка Дома здравља Шабац прим. др Весна Ђурић.

[opis-slike opis=“Фото: Brookhaven National Laboratory/Flickr“]

Манифестација је организована са циљем да се, у условима светске економске кризе, укаже на могуће уштеде у здравству кроз концепте енергетске ефикасности. Текућа 2011. годинa проглашена je за годину енергетске ефикасности у Србији. На сајму су представљене нове могућности у уштедама енергије, примери добре праксе у области енергетске ефикасности у здравственом систему као и предлози за аплицирање за пројекте енергетске ефикасности.

Уводну реч одржали су  проф. др Марија Јевтић, помоћник министра здравља и Саша Рикановић, директор пројекта „Развој здравства Србије – додатно финансирање“.  На сајму је представљен и Пројекат енергетске ефикасности у Србији, у делу који се тиче енергетске ефикасности у болницама и клиничким центрима, а који се уз подршку Светске банке спроводи од 2005. године. Уштеде енергетске ефикасности крећу се у распону од 20-50 одсто у зависности од типа инвестиције. Период повраћаја таквих инвестиција је од 5-7 година. Поред ефеката уштеде енергената, примена концепта енергетске ефикасности омогућава већи комфор у установама и смањење загађивања животне средине.