Европска недеља имунизације

Европска недеља имунизације

Шта је имунизација и зашто је важна?

-Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин заштите лица од одређених болести. Спроводи се имунобиолошким препаратима – вакцинама и специфичним имуноглобулином – који су одобрени и регистровани од стране Агенције за лекове и медицинска средства Србије – каже др Јелица Кампић, начелница Службе медицине рада. Изузетно је важна јер болести које се преносе хуманим путем са човека могуће је искоренити вакцинацијом, што је учињено са великим богињама, а на том путу су и болести изазване хемофилус инфлуенце тип Б – земље у којима се доследно спроводи вакцинација скоро су искорениле менингит овог узрочника.

evropska-nedelja-imunizacije

Како је регулисан начин спровођења вакцинације?

-Правилник о имунизацији и начину заштите лековима (Сл. Гласник 11/2006. РС) прописује начин спровођења вакцинације. Измене овог Правилника се очекују следеће године – предлог је да се уведу неке нове вакцине, жива полио вакцина да се замени инактивисаном полио, да се неке вакцине деце које се сада дају одвојено дају у једној вакцини, што се све већ спроводи у земљама у окружењу.

Шта предвиђа Правилник?

-Правилник предвиђа обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста – вакцинација против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, малих богиња, заушака, срвенке-рубеоле, вируса хепатитиса Б и болести изазване хемофилусом инфлуенце тип Б. Спроводи се код деце од рођења до 14 година, а против тетануса и код одраслих са навршених 30, 40, 50 и 60 година. Само доследност и свеобухватност гарантују ефикасност и спречавање епидемија. Обавезна је вакцинација лица експонираних одређеним заразним болестима, као и имунизација лица по клиничким индикацијама против болести изазване вирусом грипа, хемофилусом инфлуенце тип Б, пнеумококом, менингитисним менингококом и ацелуларном вакцином против великог кашља. Правилником је предвиђена и активна имунизација лица у међународном саобраћају, уколико лице путује у земље које захтевају одређену вакцинацију, а према епидемиолошким индикацијама.

У оквиру пројекта Управе за ветерину Министарства за пољопривреду, трговину, шумарство и водопривреду предвиђена је ерадикација беснила на подручју Србије. На који начин ће ово бити спроведено?

– Овај пројекат реализује се у трајању од пет година. Вакцинацијом извора и вектора преношења беснила црвених лисица и других дивљих месоједа путем мамаца који се бацају из авиона два пута годишње, прво је било у новембру, наредно је у мају. Мамци су у виду колачића јаког мириса, унутра је ампула са живом атенуисаном вакцином. Уколико се нађе, а баца се у ненасељена места, треба га рукавицом или преко пластичне кесе узети и бацити у шуму. Уколико се дохвати јестиви део, потребно је начинити исто. Уколико се додирне хранљиви део без рукавице треба опрати руке сапуном и јавити се лекару. Опасно је само ако унутрашњост ампуле прсне и дође у додир са слузницама носа и ока или раном на руци. Тада се поступа по принципу постекспозиционе заштите против беснила, обавезно опрати руке сапуном и водом и јавити се лекару.Овај начин вакцинације ерадиковао је појаву беснила у земљама ЕУ, а тиме посредно спречио обољевање људи од беснила – напомиње др Кампић.