Европска недеља превенције рака грлића материце 21-28. јануар 2012.

Европска недеља превенције рака грлића материце 21-28. јануар 2012.

Карцином грлића материце је уз карцином дојке најчешћи малигни тумор код жена у нашој земљи. Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце Дом здравља Шабац позива све заинтересоване суграђанке и своје пацијенткиње на превентивне прегледе од 23. до 27. јануара.

Србија је на првом месту у Европи по броју оболелих жена од рака грлића материце, са око 1300 – 1500 нових случајева обољења, годишње. У просеку сваког дана у Србији се код 4 жене открије рак грлића материце, а сваког дана једна жена умре од ове малигне болести. Ови подаци упозоравају, али и чињеница да су фактори ризика за ово обољење бројни.

– Међу факторима ризика су: рано ступање у сексуалне односе, честа промена партнера, инфекције папилома вирусима за које је утврђено да могу учествовати у настанку рака грлића материце, пушење, болести одбрамбеног, односно имуног система жене, али и лоши животни услови – каже др Драган Дикосављевић, гинеколог.

Ако имамо у виду бројне факторе ризика, које су превентивне мере? 

– Пошто је грлић материце лако доступан за преглед најважнија мера за превенцију и рано откривање рака грлића материце је редован одлазак жене код гинеколога (барем једном годишње). При гинеколошком прегледу се ради једноставан и безболан тест којим можемо открити промене на грлићу које би могле да доведу до рака. Тај тест се назива Папаниколау по лекару који га је први почео изводити. Ради се на тај начин што се са грлића материце узима брис, размазује на стаклену плочицу и шаље патологу на преглед. Што се тиче припрема за овај преглед потребно је знати да неколико дана пре њега не треба користити вагиналне лекове и локална контрацептивна средства (пене, гелове, креме, АБ филмове), а дан пре не треба имати сексуални однос.

Шта може показати овај преглед и које су даље мере?

– Пошто патолог прегледа плочицу са брисом добијају се резултати Papanicolau теста који се изражени у бројевима од I-V. Papanicolau I и II представљају нормалан налаз и није потребно даље испитивање. Papanicolau III представља налаз који треба проверити даљим испитивањима. Он може бити последица инфекције или неке промене која би могла да пређе у карцином. Методе за даља испитивања су колпоскопија (посматрање грлића под увеличањем), биопсија (узимање исечка са грлића специјалним инструментом) и киретажа канала грлића материце. У односу на резултате ових испитивања гинеколог ће предложити даље поступке. Уколико је резултат Papanicolau теста IV или V  највероватније се ради о раку грлића материце. У таквим случајевима потребно је одредити  стадијум болести и на основу стадијума биће одређено лечење.

На који начин се може лечити карцином грлића материце?

– Лечење рака грлића може бити оперативно, зрачно и хемиотерапија (лекови који се зову цитостатици). Рак материце је тешка и често смртоносна болест, али се мерама на здравственом просвећивању становништа шансе да се промене које могу довести до њега открију на време и спречи њихов даљи развој знатно повећавају.