Европска недеља превенције рака грлића материце: предавање за родитеље и наставнике

Европска недеља превенције рака грлића материце: предавање за родитеље и наставнике

Предавањем у Основној школи „Николај Велимировић“, у разговору са родитељима наше деце и запосленима овог колектива почели смо обележавање Европске недеље превенције рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити „Дан за здравље“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре,мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да одвоје „дан за здравље“, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Једна од ефикасних мера превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. HPV имунизација је значајна посебно у земљама где су ресурси ограничени, учесталост HPV инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Ова болест се може превенирати и бригом о репродуктивном здрављу младих и њиховом едукацијом о полном сазревању и сексуалном животу. Србија се налази на четвртом месту у Европи по обољевању од карцинома грлића материце, а на другом месту по умирању од ове болести.

У нашем првом разговору, на почетку Европске недеље превенције рака грлића материце, родитељи деце у овој шабачкој школи добили су све релевантне информације о вакцини HPV.