Град Шабац зановио возни парк Дома здравља

Град Шабац зановио возни парк Дома здравља

Возни парк шабачког Дома здравља захваљујући средствима Града Шапца зановљен је новим возилима. Градоначелник Шапца др Александар Пајић уручио је кључеве три нова возила и вредну опрему директорки др Јасмини Станковић. Уручењу је присуствовао и председник скупштине Немања Пајић. Ово је четврта година да Градска управа из сопствених средстава донацијом нових возила и опреме континуирано ради на побољшању квалитета здравствене услуге у Шапцу.

– Сигурно да нам је здравље суграђана на првом месту и од 2021. сваке године смо велика новчана средства давали пре свега за возни парк, али и за опрему за Дом здравља како би наши лекари и друго медицинско особље радили са што квалитетнијом опремом, а с друге стране како би наши пацијенти имали што бољу услугу. Сада сам уручио кључеве два возила за лежеће пацијенте и једно возило за Службу кућне неге. Купили смо и два дефибрилатора, а укупна цена је 16 милиона динара заједно са информатичким системом који смо побољшали. Тако смо у прве три године у Дом здравља уложили око 39,5 милиона динара. Ове године набавка је била вредности 16 милиона динара и трудићемо се да свих наредних година здравство заиста буде на првом месту како би наши суграђани имали што бољу здравствену услугу у примарној здравственој заштити. Наравно да су нам и други видови и секундарна и терцијарна здравствена заштита битни за град и борићемо се на све могуће начине да услуга према нашим суграђанима буде што квалитетнија и боља – рекао је др Александар Пајић.

 

Према речима директорке др Јасмине Станковић и ова донација је од изузетног значаја за рад Дома здравља.

 

– Градска управа је својим буџетом и ове године определила средства нашем Дому здравља. Овога пута средства су опредељена за набавку санитетских возила и опреме тако да ћемо на тај начин подићи квалитет у пружању здравствених услуга. Наш Дом здравља поседује 33 санитетска возила, али су возила стара и прешла су велики број километара. Најстарије возило је 2008. годиште, а велики број возила је прешао преко 500.000 километара, тако да је занављање возног парка свакако од велике користи, јер ћемо на тај начин омогућити да наши пацијенти што брже и безбедније стижу до здравствених установа где су упућени. Данас смо добили три санитетска возила, два Ford Connect-а за превоз лежећих пацијената (односно пацијената који се налазе у лошем здравственом стању и којима је потребна било допунска дијагностика, било операција, хоспитализација до установа терцијарног нивоа, односно Клиничких центара и Клиничко-болничких центара), а треће возило, Stepway, определили смо Служби за кућно лечење и негу и то возило је погодно за терен, тако да ћемо овим возилом подићи квалитет у пружању услуга ове службе која стиже до тешко покретних и непокретних пацијената. Данас смо такође добили и информатичку опрему без које рад не може да се одвија квалитетно и ефикасно, с обзиром да смо у ери дигитализације и без информатичке опреме посао је незамислив у здравственим установама. Добили смо и два дефибрилатора. То су апарати које смо определили Служби хитне медицинске помоћи. Ови апарати служе за збрињавање витално угрожених пацијената, дакле пацијената којима је потребна кардио-пулмонална реанимација, односно где је дошло до срчаног застоја. До сада смо у тој служби имали четири дефибрилатора, а сада ће ова два бити од велике користи, обзиром да у последње време уочавамо да имају све већу потребу за пружањем ове услуге, дакле за збрињавањем најугроженијих пацијената – рекла је др Јасмина Станковић.