ХПВ вирус и вакцинација против овог вируса

ХПВ вирус и вакцинација против овог вируса

Предавање на тему ХПВ вирус и вакцинација против овог вируса одржана је у Основној школи „Мајур“ у Мајуру. Предавачи су били : др Снежана Гавриловић, специјалиста педијатрије, др Бранко Мишић, специјалиста гинекологије и акушерства и вмт Милан Алексић, координатор Центра за превенцију. Предавању су такође присуствовали и др Соња Ђерић, помоћник директора за медицинске послове и вмс Драгана Симеуновић, главна сестра Дома здравља.

Директор Основне школе „Мајур“ у Мајуру Живан Макевић омогућио је ову сарадњу и помогао у организацији о овој актуелној теми.

 

Ово је четврта основна школа у Мачванском округу коју смо посетили до сада. Циљ предавања је био да се упознају родитељи деце узраста од 9 до 15 година са опасностима којима могу бити изложена њихова деца, а од којих могу бити поуздано заштићени. Родитељи деце на овом предавању су дошли до информација везаних за ХПВ инфекцију и добили савете на који начин могу да заштите своје дете како не би оболело од карцинома грлића материце. Разрешене су дилеме и донет је закључак да је вакцинација најбезбеднији и најефикаснији начин. Вакцина је предвиђена за децу оба пола узраста од 9 до 19 година о трошку РФЗО-а.

 

На предавању су подељени и флајери о ХПВ вакцинацији.

Овим путем позивамо све родитеље да вакцинишу своју децу, јер је вакцина најбезбедније оружје у борби против настајања рака грлића материце.

 

Следеће недеље у среду 28.02.2024 одржаће се предавање у Основној школи „Вук Караџић“ у Шапцу са почетком у 18 часова, тако да овим путем позивамо родитеље да се одазову и добију тачне и поуздане информације у вези вакцинације против ХПВ вируса.