Лекари и ватрогасци полазници обукe за прехоспитално збрињавање повређених

Лекари и ватрогасци полазници обукe за прехоспитално збрињавање повређених

Дом здравља Шабац данас и сутра је домаћин полазницима обуке прехоспиталног збрињавања повређених. Осим лекара наше установе, на овој обуци су се први пут нашли и немедицински радници, ватрогасци, који често први долазе у контакт са повређенима у случају несреће. Са жељом да едукацијом лекара и ватрогасаца повећа њихове шансе да спасу повређене, Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на територији града Шапца, дао је подршку организацији ове обуке. Полазнике обуке и запослене у Дому здравља, тим поводом данас су посетили Немања Пајић, председник Савета и заменик градоначелника Шапца и др Бранко Вујковић, члан Градског већа.

OBUKA PHTLS

Полазници ове обуке у прилици су да овладају вештинама пружања прве помоћи тешко повређенима, а представљен је и аутоматски спољашњи дефибрилатор, уређај који служи за праћење рада срца и откривање промена у раду. Овај уређај је намењен раду спасилачких екипа које раде на обезбеђењу спортских догађаја и јавних места.

– Ово за стручњаке, како лекаре, тако и ватрогасце, који често први стижу на место неке несреће, пре свега значи сигурност у раду. Ако се прате кораци, које предвиђа процедура рада са дефибрилатором, поступак је крајње безбедан, а осим тога, веома је користан за унесрећену особу. Правовременим препознавањем срчаног застоја и коришћењем дефибрилатора „купује се време“, а може се, неретко, спасити и живот. Зато је ова обука веома важна и захвалан сам Савету за безбедност у саобраћају на подршци – рекао је прим. др Мирослав Поповић, директор Дома здравља Шабац.

OBUKA POMOC

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на територији града Шапца континуирано ради на промоцији одговорности свих учесника у саобраћају, али настоји да подржи и све активности које унапређују знање оних који су у прилици да помогну повређенима.

N NA OBUCI

– Паралелно са превенцијом и едукацијом свих учесника у саобраћају радимо и на јачању капацитета оних који први прискачу у помоћ уколико се несрећа већ догодила – то су, свакако, лекари и често ватрогасци. Ова обука унапредиће њихова знања у хитном збрињавању најтеже повређених. Тиме повећавамо шансе да сачувамо људске животе, што нам је најважније. Опет, верујем да је и ово прилика да апелујем на све да се у саобраћају понашају одговорно, како не бисмо угрозили сопствену и безбедност других учесника у саобраћају.

Обука Pre hospital trauma life support наставља се сутра, а сви полазници добиће међународно признате сертификате у овој области.

OBUKA PREZENTACIJA