Март – месец борбе против рака

Март – месец борбе против рака

У Србији сваке године од рака оболи 33. 000 особа, а око 21.000 људи умире од неког малигног тумора. Најчешће се, према подацима, дијагностикују тумори дојке, дебелог црева, плућа и простате. Све ови подаци јасно указују на важност превентивних прегледа и раног откривања болести, што, у великом броју случајева може довести од излечења и спасити живот. Зато се овај месец у календару јавног здравља обележава као месец борбе против рака, са циљем унапређења свести јавности о значају овог проблема и могућностима превенције и контроле болести.

Мере раног откривања болести имају велики значај. Међу њима су тест на скривено крварење у столици, за мушкарце и жене старије од 50 година, редовни гинеколошки прегледи најмање једном годишње, клинички преглед дојки, за жене старије од 30 година, мамографски преглед, за жене старије од 45 година, и систематски прегледи код изабраног лекара.

Стручњаци сматрају да око две трећине свих малигних тумора настаје под утицајем фактора ризика на које се може деловати, што пружа довољно простора и могућности за превенцију – борбу против ових болести. Најпознатији фактори ризика су пушење дувана, неправилна исхрана, гојазност, физичка неактивност и конзумирање алкохола. Избегавањем фактора ризика, превентивним прегледима може се утицати на смањење стопе оболевања и очување живота и здравља људи.