Март – месец борбе против рака

Март – месец борбе против рака

У Србији се сваке године открије неки облик малигнитета код 33.000 особа, а годишње од те болести умре око 21.000 људи. Број оболелих у последњих десетак година расте. И у Мачванском округу ситуација је врло слична. Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу у претходној години на подручју округа канцер је дијагностикован код 1353 особе – 722 мушкарца и 631 жене. На подручју Шапца 578 је оболелих, од чега 297 мушкараца и 281 жена.

Управо са циљем да допринесемо развоју свести о значају коју здрав живот и превенција имају, Дом здравља позива све суграђанке, старије од 35 година, да се јаве својим изабраним лекарима на преглед у циљу превенције карцинома дојке и у гинеколошки диспанзер због прегледа у циљу превенције карцинома грлића материце.

Најчешћа локализација малигних тумора код жена према званичним подација је управо дојка. Од карцинома дојке у Мачванском округу у претходној години оболело је 139 жена, док је рак грлића материце дијагностикован код 39 жена. Укупни удео малигних обољења женских полних органа – грлић, материца, јајник – износи скоро 14 %.  Број оболелих од малигних тумора повећава се старењем. Број регистрованих расте после 30. године, а највећи број пријављених случајева је после 65. године. Број жена оболелих од карцинома већи је у доби од 30-54 и од  60-64 године, док је после 65. године живота више оболелих мушкараца него жена.

Код особа мушког пола најчешћа локализација малигних тумора јесу плућа, јер представљају четвртину укупног броја оболелих од карцинома. Овај облик малигног тумора у 2008.години у Мачванском округу имало је 179 мушкараца. У погледу учесталости после рака плућа следе рак коже, желуца, ректума, дебелог црева, мокраћне бешике и простате.

Србија против рака

Чињеница да рано откривање болести умногоме повећава изгледе за излечење, додатно актуелизује превентивне прегледе и указује на њихов значај. Зато је здравствено просвећивање популације од изузетне важности и управо са циљем смањења броја новооболелих Министарство здравља је у сарадњи са Републичким заводом за здравствено осигурање покренуло кампању „Србија против рака“ у оквиру које се реализује више програмских активности.

Наша здравствена установа настоји да допринесе унапређењу свести о личној одговорности за властито здравље и значају превенције. Сваки тренутак прави је да проверите своје здравље, а редовни прегледи најбоља су заштита.