Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел. Флоренс Најтингел је рођена у италијанском граду Фиренци, 12. маја 1820. године. Целог живота Флоренс се борила за унапређење своје професије и права жена.
 Након школовања, пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су, као медицински радници, отишли на фронт. Флоренс Најтингел сматра се зачетницом модерног сестринства, а представнице овог хуманог позива су у разним период развоја друштва спремно одговарале на све изазове професије и потребе пацијената.

У Дому здравља Шабац данас ради 241 медицинска сестра, међу којима су 32 више медицинске сестре.

– Област рада медицинске сестре је врло широк, од учења деце како се перу руке, одржава хигијена, одраслих о чувању здравља, рада у тиму са лекарима, до руковођења високо софистицираном медицинском технологијом којом се може очувати и сачувати људски живот.

Медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа како би могла разумети и носити се са људским патњама.

Она треба да буде професионална и свој посао да ради са пуно љубави, како би на најбољи начин помогла људима и допринела њиховом оздрављењу. Бити медицинска сестра значи у себи пронаћи  оно најлепше у људском бићу – хуманост и преданост позиву – каже вмс Јованка васић, главна сестра Дома здравља Шабац.