Национална кампања промоције донорства органа – ЈОШ СИ МИ ТРАГ

Национална кампања промоције донорства органа – ЈОШ СИ МИ ТРАГ

У Шапцу је 10. јуна на Тргу шабачких жртава покренута кампања “Још си ми траг”, национална кампања промоције донорства органа.


Шапчанима су се обратили Младен Тодић, председник удружења „Заједно за нови живот“, неколико пацијената који чекају нови орган, мајка малог Константина коме је јетра трансплантирана када је имао само 21 месец, др Саша Кнежевић, анестезиолог, координатор за трансплантацију органа УКЦС, затим Александар Маџаревић, председник Мото клуба „Чивија“ и др Јелена Викић, чланица Градског већа задужена за здравље.

 

-Донорске картице се више не потписују. Закон је сада пред Скупштином. Град Шабац ће у наредном периоду промовисати све што је важно да објаснимо значај донирања органа. Заједно смо у овој акцији и здравствени радници и пацијенти и они који су добили дониран орган. Желимо да учинимо доступним информације како би се смањили страхови и предрасуде и да у будућем периоду имамо што већи број потенцијалних донора, рекла је др Јелена Викић.

 

Др Јелена Викић и др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац, добили су захвалнице од удружења „Заједно за нови живот“.

 

Очекује се доношење новог Закона према ком је потенцијални донор свако ко се експлицитно није изјаснио против тога. Тренутно више од 2.000 пацијената чека на донирани орган, међу њима има и наших суграђана.