Наша установа добила треће возило из програма прекограничне сарадње

Наша установа добила треће возило из програма прекограничне сарадње

У Дом здравља „Др Драга Љочић“ стигло је возило које ће користити мобилни палијативни тим наше установе. Реч је о аутомобилу „Дачија Сандеро“, пристигло из програма прекограничне сарадње „Супорт лајф“ (Подржи живот). Овај пројекат реализују Србија и Хрватска у оквиру ИПА програма који финансира Европска унија. Кроз овај пројекат, наша установа у ранијем периоду добила је још једно санитетско и путничко возило марке „Форд“.

Како је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ истакла, за запослене ове установе, ово је веома важан догађај.

Срећни смо и поносни што смо укључени у пројекат прекограничне сарадње са Хрватском у оквиру ИПА програма које финансира ЕУ. Поред нас у пројекат је укључен и Каритас из Србије. Возило ћемо користити за теренски рад и стизати до најудаљенијих села и пацијената који су у терминалној фази болести, односно најтежих пацијената. Наш тим бринуће не само о здрављу тих пацијената, него и о члановима њихових породица, давати им савете … Пројектом смо били у обавези да оформимо картотеку од минимум 200 пацијената. сада имамо 247 оболелих од најтежих болести, али тај број се стално мења – навела је др Јасмина Станковић.

Александар Пајић, градоначелник Шапца истакао је да је тим Дома здравља у пројектима прекограничне сарадње био веома озбиљан.

Када се напишу добри пројекти, велика и значајна средства могу да дођу у Шабац. Око 210.000 евра је вредност пројекта. Дом здравља учествује у оваквим пројектима, а Град то свесрдно подржава. Поред овог возила, добијена су и два лаптопа, мобилни ултразвучни апарат, све што је неопходно да би здравствена услуга била што квалитетнија и доступнија. Радимо у интересу грађана Шапца и правимо од Шапца град будућности – рекао је Александар Пајић.

Пројекат је започео 1. маја 2019. године, а завршава се 30. јуна 2021.

Поред опреме коју је Дом здравља добио, запослени су прошли и обуку како би квалитет услуге у области палијативне неге био што бољи.