Наши лекари на WONCA 2013 CONFERENCE

Наши лекари на WONCA 2013 CONFERENCE

Двадесета светска WONCA (WORLD ORGANISATION OF FAMILY DOCTORS) конференција – Конференција лекара опште и породичне медицине, одржана је крајем јуна у Прагу. Главна тема ове конференције била је БРИГА О ЗДРАВЉУ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ. Пет наших лекара присуствовало је овом светском стручном скупу, а др Наталија Јовановић имала је и своју постер презентацију.

– Главни циљ био је да се лекари опште и породичне медицине прикажу као окосница здравства у свету, да се лекари из ове области медицине прикажу као способни да се ухвате у коштац са свим здравственим проблемима током живота, од рођења до смрти. На конференцији је било регистровано укупно 3.600 учесника, лекара опште и породичне медицине, од тога 66 лекара из Србије, међу којима и нас пет из Дома Здравља Шабац. На конгресу смо били у прилици да се упознамо са око 800 оралних презентација и око 1.150 постера. Неколико постера је било и из Србије, међу којима и мој рад са темом „Адисонова болест у полигландуларном аутоимуном синдрому тип II“ – каже др Наталија Јовановић.

Које су биле главне теме овог стручног скупа?

– Разговарало се о различитим проблемима у здравству, између осталог о превентивној медицини, скрининзима масовних незаразних болести, о епидемиологији различитих болести, о сексуално преносивим болестима и њиховој превенцији, о болестима зависности (пушење, алкохол, дрога), о правилној исхрани и физичкој активности, о кардиоваскуларним болестима, дијабетесу, респираторним болестима, болестима жена и деце, као и старије популације, о онколошким пацијентима и палијативној нези, о путничкој и тропској медицини, о традиционалној и алтернативној медицини, из сваке области медицине по нешто, као и о организационим проблемима у медицини, о етици и праву, о финансирању, о информационим технологијама, о едукацији и професионалном усавршавању лекара….

Актуелност и значај тема свакако говоре о квалитету скупа, али томе доприноси и професионална репутација предавача?

– О свему овоме, као и о многим другим занимљивим темама, говорили су најеминентнији професори и з целог света као што су проф. Игор Шваб из Словеније, проф. Јан Шкрха из Чешке, проф. Amanda Xowe, проф. Margaret Chan из Кине, др Karen Kinder са Johns Hopkins Univerziteta. Од њих смо били у прилици да чујемо најновија сазнања о најмасовнијим болестима, али и о раду породичних лекара и организацији посла у здравстеним системима различитих земаља.

Зашто је присуство наших лекара оваквим скуповима важно?

– Одлазак на овакве скупове струке је веома важан за лекаре из Србије, јер представља веома лепо и корисно искуство. Осим одласка на конгрес, ту је и дружење, упознавање колега из других земаља, размена искустава, како стручних, тако и културалних. Поред нових ствари које смо чули, такође смо видели где се ми и наше здравство налазима у односу на друге. Мој закључак је да се у Србији у већини случајева користе исте методе и исти протоколи за лечење различитих болести. Наравно здравствене установе у богатијим земљама су боље опремељене, али што се тиче научних сазнања и њихове примене у пракси наши лекари уопште не заостају за другима. Нама је потребна боља организација, а самим тим ћемо добити и више времена за квалитетнији рад са нашим пацијентима. Моји утисци из Прага су прелепи и мислим да је потребно мотивисати лекаре у Србији, а самим тим и у нашем Дому Здравља на научни рад, на писање и презентовање радова како би се сваке године на оваквим скуповима показали као тим који крупним корацима иде напред.